PISTI YENILENEN ZONGULDAK HAVALIMANI AÇILDI

Bakan Karaismailoglu, pisti büyütülerek yenilen Zonguldak Çaycuma Havalimani’ni ziyaret etti.

Karaismailoglu, “Havalimanimizda geçtigimiz Nisan ayinda baslatilan pist büyütme çalismalari tamamlanmistir. Çalismalarimiz kapsaminda, havalimanimizin pistinin uzunlugu bin 881 metreden, 2 bin 131 metreye uzatilmis, 30 metrelik pist genisligi de 45 metreye çikarilmistir “dedi.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, pisti büyüterek yenilen Zonguldak Çaycuma Havalimani’ni ziyaret etti. Basina açiklamalarda bulunan Karaismailoglu, pistin büyütülmesi sayesinde büyük tip uçaklarin havalimanini kullanabilecegini belirtti. Karaismailoglu, “Havalimanimizin pist ve yolcu kapasitesinin genisletilmesi, bölgeden özellikle Avrupa ülkelerine olan yogun uçuslar için kolaylik saglayacaktir” diye konustu.

  “2003 yilinda 50 ülke ve 60 noktaya uçus gerçeklestiriyorken, bugün 127 ülkede 329 noktaya ulasiyoruz”

 Türkiye’nin tarihi bir dönemeçten geçtigini, ulastirma ve haberlesme alaninin öneminin bu süreçte giderek arttigini belirten Bakan Karaismailoglu, ülkemizi dünyanin ticari koridorlarina hükmeden bir lojistik süper güç haline getirecek altyapiyi olusturmak için hummali bir çalisma yürüttüklerini kaydetti.

 Karaismailoglu, “Türkiye’yi her noktasindan dünya ile yakinlastirdik.  Havayollari için yaptigimiz yatirimlarla Türkiye, bugün dünya havayollarinin en önemli transit merkezlerinden biri haline gelmistir.  Öyle ki, 2003 yilinda 50 ülke ve 60 noktaya uçus gerçeklestiriyorken, bugün 127 ülkede 329 noktaya ulasiyoruz. Hava ulastirma anlasmasi yaptigimiz ülke sayisi 2003’de 81 iken, bugün 173’tür.Toplam yolcu sayisi siralamasinda Türkiye, 2018 ve 2019 yillarinda Dünya’da 10.ncu ve Avrupa’da 5.nci iken, pandemiye ragmen,  2020 yilinda Uluslararasi Havalimanlari Konseyi tarafindan açiklanan ön sonuçlara göre Dünya’da 9’unculuga ve Avrupa’da da 3’üncülüge yükselmistir” açiklamasinda bulundu.

 “Istanbul Havalimani, salgin döneminde Avrupa'nin en yogun havalimani ilan edildi”

 Istanbul Havalimani’nin pandemi döneminde üstlendigi büyük sorumluluk ve ortaya koydugu basariya dikkat çeken Bakan Karaismailoglu, Istanbul Havalimani’nin yerinde ve akilci bir yatirim oldugunu dile getirdi.

Karaismailoglu, “Istanbul Havalimani, Avrupa Seyrüsefer Emniyeti Teskilati tarafindan salgin döneminde Avrupa'nin en yogun havalimani olarak ilan edilmistir. Hava kargo sektörü de iddiamizi artirdigimiz bir baska alan haline gelmistir. Küresel ölçekte yasanan kovid salgininin da etkisi ile hava kargo sektöründe yasanan yüzde 22 oraninda pazar daralmasina karsin, uyguladigimiz dinamik kapasite çözümleri sayesinde, yüzde 1 civarinda büyüme gerçeklestirdik. Bu sonuçlar, havayollarina yaptigimiz yatirimlar, isletme tecrübesi ve uluslararasi entegrasyon konusundaki gayretlerimizin sonucudur. Ülke sathinda uçak yolculugunu lüks olmaktan çikardik. 2003 yilinda 2 merkez ile 26 noktaya yapilan iç hat uçuslari, bugün 7 merkezden 56 noktaya gerçeklesmektedir” diye konustu.

 “Zonguldak Çaycuma Havalimani, Bati Karadeniz Bölgemizin yurtdisina açilan kapisidir”

 Çukurova, Tokat, Rize-Artvin, havalimanlarinin tamamlanmasi ile aktif havalimani sayisinin 59’a çikacagini belirten Bakan Karaismailoglu, ayrica Kayseri ve Malatya havalimanlarinda yeni terminal binalarinin temellerinin atildigini,  çalismalara baslandigini bildirdi. Gaziantep Havalimani yeni terminal binasinin da Haziran da hizmete alacaklarini belirten Karaismailoglu, söyle konustu:

“Bugün inis yaptigimiz Zonguldak Çaycuma Havalimani; Zonguldak, Bartin ve Karabük illerine hizmet vermekte, bu hali ile Bati Karadeniz Bölgemizin yurtdisina açilan kapisi olmaktadir. Bölgemizdeki ekonomik büyüme ve halkimizin artan talebi neticesinde yenileme çalismalarina gerek duyulmustur. Bu amaçla, havalimanimizda geçtigimiz Nisan ayinda baslatilan pist büyütme çalismalari tamamlanmistir. Çalismalarimiz kapsaminda, havalimanimizin pistinin uzunlugu bin 881 metreden, 2 bin 131 metreye uzatilmis, 30 metrelik pist genisligi de 45 metreye çikarilmistir. Pistin her iki tarafinda 75’er metrelik güvenli alan olusturulmustur. Emniyet sahasi ile birlikte 2 bin 434 metrelik güvenli uçus alani olusturulmustur.  ”