Vadinin Efsane Belediye Baskani Kantarci’dan Önemli Açiklama: “Madenlerde ölmek Zonguldaklinin kaderi olmamalidir.”

Vadinin (Devrek- Gökçebey ve Çaycuma )  Efsane Belediye Baskani Bülent Kantarci 3 Mart 1992’de Kozlu’da, 7 Mart 1983’de Armutçuk’ta meydan gelen grizu facialari nedeniyle önemli  bir açiklama yapti.

Efsane Baskan Kantarci önemli açiklamasinda, “Zonguldak’in en acili günlerinin içinden geçiyoruz. 7 Mart 1983’de Armutçuk üretim bölgesinde meydana gelen grizu faciasinda 103 maden isçisi hayatini kaybetti. Bu büyük facianin üstünden 10 yil bile geçmeden, 3 Mart 1992’de, bu kez, Türkiye Taskömürü Kurumu Kozlu Müessesesinde, ülke madencilik tarihinin en ölümlü kazalarindan biri meydana geldi. Ayni zamanda Zonguldak'ta kömür madenciliginin 180 yillik tarihinin en büyük felaketi de olan faciada 263 madenci hayatini kaybetti. Öncelikle yerin altindaki cevheri ülke ekonomisine kazandirmak için verdigi mücadele sirasinda hayatini kaybeden tüm maden emekçilerine Allah’tan rahmet diliyorum.

Kömür madenciliginin dünyanin en zor meslegidir. Ayni zamanda dogaya karsi verilen mücadelenin de adi olan madencilik özel teknikler ve deneyim gerektiren bir meslektir. Is güvenligi kurallarina titizlikle uyulmasi yasamsal önem tasir. Son dönemlerde sayisi azalmis da olsa Zonguldak madenlerinde hâlâ ölümlü kazalarin yasaniyor olmasi üzüntü vericidir. Bu büyük facialar kentin ve madencilik sektörünün belleginde sürekli diri tutulmali, bir daha olmamasi için elden gelen her türlü çaba gösterilmelidir. Iki yüz yila yakin zamandir kömür üretilen ve bu süre içinde önemli bir üretim kültürü de olusturan kentimizde, bu acilar bitmeli, madenlerde ölmek Zonguldaklinin kaderi olmamalidir. Bu duygu düsüncelerle bu tip facialarda yitirdigimiz tüm madencileri rahmetle aniyor, tüm Zonguldak halkina bassagligi diliyorum”