EFSANE BELEDIYE BASKANIKANTARCI’DAN KAMUOYUNA ÖNEMLI AÇIKLAMA

Vadinin Efsane Belediye Baskani Bülent Kantarci, ‘Yedi yildir askla ve sevkle Çaycuma’miz için çalisiyoruz.’ Diyerek yaptigi çalismalarini kamuoyuna açiklama yapti.

Efsane Baskan Kantarci yaptigi açiklamada;’ Yedi yildir askla ve sevkle Çaycuma’miz için çalisiyoruz. Bazilarinin aklina bile gelmeyecek büyük projelerle “Kolay ve rahat yasanacak” bir kenti hep birlikte olusturuyoruz. Halkimizin bize sagladigi kaynaklari ve olanaklari kili kirk yaran bir titizlikle koruyoruz. Paramizi ve varliklarimizi, peskes çekmek bir yana, hurdasini bile degerlendiriyor, Allah’in kuluna yedirmiyoruz. Hiç kimse Çaycuma Belediyesinden sebepsiz yararlanamiyor. Belediye mülklerini gözümüz gibi koruyoruz. Atil birakmak veya satmak bir yana kaynak yaratici projelerle gelistiriyoruz.

BELEDIYEMIZ BIR ÖGRETIM KURUMUNA DÖNÜSTÜ

Belediye bünyesinde korunan ve/veya kollanan olmadigi gibi itilip kakilan da yok. Personelimiz bir ordu gibi, görevi ve yetenegi dogrultusunda, hiçbir belediyeye nasip olmayan bir verimle çalisiyor. Toplam 150 kisiyle basladigimiz hizmet kervani, geçen süre içinde 70 kisinin emekli oldugu hesaba katilirsa, 250’nin üzerinde ilaveyle devam ediyor. Sadece, dönemimizde kurulan üretim sirketinde 80’e yakin çalisan var. Eleman alimlarinda mesleki özellik haricinde sadece “liyakat” ve “ahlak” dikkate aliniyor. Iki üç mühendisi olan kadromuz, mimar, mühendis, yüksek mühendis, harita mühendisi, peyzaj mimari, iktisatçi, topograf, tekniker, teknisyen, uzman gibi onlarca nitelikli eleman ilavesiyle gipta edilecek kurumsal yapiya kosuyor. Projeleri kendisi üretiyor, uygulamalarini kendisi yapiyor. Dahasi, çevreye bilgi ve birikimlerini aktariyor. Geldigimizde arsivi dahi bulunmayan Belediyemiz simdi bir ögretim kurumu oldu adeta.

ÇIKAR GRUPLARINA ÖDÜN VERMEDEN ÇALISIYORUZ

Yedi senedir hiç kimseyi ayirmadan, hiç kimseyi kollamadan, adaletle ve dirayetle hizmet yapiyoruz. Çaycuma’nin her noktasina ihtiyaci olan hizmetleri dengeli bir biçimde ve örnegi daha önce yasanmamis hizla ve beceri ile götürüyoruz. Özellikle Çaycuma’nin, yillardir her tarafindan gagalanmis ve perisan edilmis mevcut Imar Plani’ni ilk iki yil içinde, genis bir dayanisma ve isbirligi ile bastan asagi elden geçirdik. Ardindan yogun imar uygulamalari ile mümkün olan en güzel kentlesmeyi geri dönülmez bir biçimde, çikar gruplarina ödün vermeden gerçeklestirerek, bir devrime imza attik.

GELDIGIMIZDEN BERI CANLI YAYIN YAPIYORUZ

Çaycuma Belediyesi Imar Müdürlügünün herkese esit yaptigi uygulamalar; omurgali, dirayetli, vizyoner tutumuyla yapilmasini sagladigi içinde kapali araç ve bisiklet parklari, yagmur suyu depolama sistemleri olan binalar okullarda ders olarak okutulacak nitelikte.  Ekiplerimiz, pril piril araç ve gereçler, makineler ve gerekli ekipmanlari ile her yere yetisiyor. Betonunu, kent mobilyalarini kendisi üretiyor. Sayfalara sigmayacak kadar çok sayida ve nitelikli hizmetleri yerine getiriyor, sadece

Türkiye’nin degil, dünyanin en güzel hizmetlerini, en modern ortamlarda halkimiza sunuyor. Saydamlikta da bizimle kimse yarisamaz. Simdilerde ancak moda olan “Canli Yayin”lari biz 7 yildan beri yapiyoruz.

SAYGIN ÇEVRELERDEN GÖGSÜMÜZÜ KABARTAN ÖVGÜLERE MAZHAR OLMAKTAYIZ

Özetle, Çaycuma Belediyesi emsali az görülen uygulamalarla kabuk degistirmis, çaga ayak uydurarak bambaska bir yapiya bürünmüstür. Gelismelerden hemserilerimiz çok büyük oranda keyif duymakta, çalismalarimizi merakla ve ilgiyle izlemektedir. Kent disindaki otoritelerin, sayginligi tartisilmayacak çevrelerinn gögsümüzü kabartan övgülere mazhar oluyoruz. Elbette, memnun olmayanlar, çikar bekleyip bulamayanlar da var. Ruh halleri geregi ne yapsak begenmeyenler de olacaktir. Sayilari bir elin parmagini geçmeyen bu sahislarin dikkate almaya degmeyecegini halkimiz biliyor. Zaman zaman firsatçilik yaparak leke çalmak isteyen bu tipler, olmayan bir seyi varmis gibi sunup pireyi deve yaparak sansasyon yapma gayretine giriyorlar.

HEMSERILERIMIZ KARA PROPAGANDAYA ITIBAR ETMIYOR

Su siralarda, gazetelerde, malum bir iki kisinin gerçege aykiri beyanlarina dayali, Belediyemizi hedef alan haberler yayimlandi. Belediyemizin görüsü alinmadan yapilan “imalat haberleri”, ayni çevreler sosyal medyada kampanyalara dönüstürmeye çalissa da, sagduyulu vatandaslarimizin aldigi tutum sayesinde hevesleri kursaginda kaldi. Çaycuma Belediyesinin son yillarda yaptigi hizmetlerle kente kazandirdigi degerin bilincinde olan hemserilerimiz, bu kara propagandaya itibar etmedigi gibi, çagdas bir kent yolunda elde edilen kazanimlari korumak için kahir ekseriyetle, Belediyemizin yaninda yer aldi. Öncelikle kentlilik ruhu ve bilincinin gelisimi açisindan da önemli gördügümüz bu kadirsinas davranislarindan ötürü aziz hemserilerimize tesekkür ediyor, kamuoyunun dogru bilgilere ulasabilmesi açisindan asagidaki açiklamalari zorunlu görüyoruz.

SEDDE PROJESININ UYGULANMASI ILE KIYI KENAR ÇIZGISI ÖTELENINCE YENI BIR PLANLAMA IHTIYACI DOGDU

Bir haber ajansi tarafindan servis edildigi için, birçok gazete ve internet sitesinde yer alan Belediye Evleri’nin önünde yesil alanin imara açildigi bilgisi gerçek disidir. Çünkü orasi imar planlarinda hiçbir zaman yesil alan olarak yer almamistir. 2017 yilinda yapilan düzenleme öncesindeki planda “yol” olarak görünmektedir. 2017’de DSI, Filyos Çayi’nin Bakacakkadi köprüsünden, Çaycuma köprüsüne kadar olan bölümünde taskin önleme projesi yapmis, Kiyi Yönetmeligindeki, “Sedde yapilmasi halinde, ‘Kiyi Kenar Çizgisi’ sedde ekseni olarak kabul edilir” hükmü uyarinca çizgi yeniden belirlenmistir. Nehir tarafinda dogru kayan çizgi, Çevre ve Sehircilik Müdürlügünce de onaylanarak ilgili kurumlara bildirilmistir. Takip ve gayretimizle sonuçlanan yeni duruma göre, sinirlarimiz içinde kalan 3 kilometrelik sahil seridinde, habere konu olan alanin da içinde bulundugu 15 paftada gerekli düzenlemeler yapilmis, paftalar, 05.04.2017’de, Belediye Meclisimizde, oy birligiyle onanmistir.

ALAN DÜZENLEMEDEN ÖNCEKI IMAR PLANIMIZDA DA YESIL ALAN OLARAK GÖRÜNMEMEKTEDIR

Onanan paftalar 26.04.2017’de askiya çikarilip, 29.05.2017’de indirilmis, habere konu olan bölümle ilgili belediyemize intikal eden herhangi bir itiraz olmamistir. Konu 05.07.2017 tarihli Belediye Meclisi toplantisinda görüsülmüs, yapilan düzenleme, oy birligiyle kabul edilerek kesinlesmistir. Buna göre, bahse konu alanda önceki planda görünen “yol”, kiyi kenar çizgisi ile birlikte nehir tarafina ötelenmis, daha önceden irmak yatagi olan bu alan tapulu araziye dönüsmüstür. Teknik bir çalisma ile Belediyemize kazandirilan alan, Belediye ve Vadi Evlerinin devami olarak “konut alani” olarak planlanmistir. Bu izahtan da anlasilacagi gibi burasi, “yesil alan” degildir. Ayrica mülkiyeti belediyemize ait oldugu için düzenleme ile herhangi kisi ya da çevreye çikar saglanmasi da söz konusu degildir. Dolayisiyla bir yesil alanin imara açildigini söylemek cehaletin degilse art niyetin ürünüdür.

IMAR PLANIMIZDA, AKTIF YESIL ALAN, MEVZUATIN 2,5 KATIDIR

Konunun, düzenlemelerin yapilmasinin üzerinden neredeyse 4 yil geçtikten sonra, üstelik ortada somut bir çalisma yokken gündeme getirilmesi arkasindaki niyetin bir diger göstergesidir. Kaldi ki, Mekânsal Planlar Yönetmeligi’nde belediye ve mücavir alanlari içinde aktif yesil alan miktari, kisi basina, 10 metrekare olarak belirlenmistir. Belediyemizce yapilan Imar Plani Revizyonu’ndaysa, bu rakam 24 metrekaredir. Yesil alan konusunda standardi bu kadar yüksek olan, hayata geçirdigi iklim dostu projelerle ülkeye örnek gösterilen Belediyemizin, bu sekilde suçlanmasi akla da, izana da aykiridir.

BELEDIYE EVLERI, YAPILDIGI YILLARDAKI KIYI KENAR ÇIZGISINE AYKIRIDIR VE HALEN OTURMA IZNI YOKTUR

Dahasi, su andaki Belediye Evlerinin, Belediye Kompleksinin, spor tesislerinin, kültür merkezinin, DOKAP tarafindaki sitelerin, Pasa Is Merkezinin ve köprüye kadar civardaki bütün binalarin bulundugu alanlar eski irmak yatagidir. Ilçe merkezine son yillarda gelenler bilmeyebilir, ama elli yasinin üstünde olan Çaycumalilar gayet iyi hatirlarlar, Belediye Evleri, yapildigi yillardaki kiyi kenar çizgisine de aykiridir ve halen oturma izni yoktur. Yapiminda var olan ve günümüze uzanan sikintilar halen de sürmektedir.

IRMAK ÇEVRESINDEKI PLANLI ALANDA KONUT ALANINI ORANI BINDE 8’DIR

Öte yandan Filyos Çayi’nin sedde içine alinmasiyla elde edilen alanlar, bölgedeki diger idarelerce konut ve sanayi kullanimlarina açilirken, Çaycuma Belediyesinin irmak çevresindeki planli alaninda, üzerindeki yogun baskiya karsin, sanayi kullanimina hiç yer verilmemis, konut alani ise % 0,8 gibi bir düzeyde kalmistir. Imar plani degisikligi ile bölgede kanal alaninin daralmasi ile açiga çikan alanlar önemli ölçüde sosyal tesis alanlarina dönüstürülmüs, özellikle kentin günübirlik ve turizm potansiyelini öne çikarmaya yönelik olarak turizm alanlari gelistirilmistir. Yüzde 44’ü irmak yatagi olarak hesaplanan alanda, rekreasyon alani ile yollarin toplami yüzde 39’dur.  Bu rakamlar ortada iken Çaycuma Belediyesinin yesil alanlari imara açmakla suçlamak ancak vicdan yoksunluguyla izah edilebilir.

PLANLI ALANLARDA RESMI KURUM ALANI OLUSTURULMASI DA ZORUNLUDUR

Imar planlari, kentin her türlü ihtiyacini karsilamak için bütünlüklü olarak düsünülmesi gereken çalismalardir. Konut, rekreasyon, park, spor alanlari kadar resmi kurum, cami, ticaret, sosyal tesis gibi sayilmayacak kadar çok kullanimlar için de yer ayrilmasi, belirlenmis kriterlere göre zorunludur. Bu amaçla Yasam Park çevresinde de bu tip kullanimlar için yerler belirlenmis durumdadir. Bunlardan biri de Külliye diye de isimlendirilen, içinde caminin de oldugu ahsap yerleskedir. Ilçemize katacagi degerin yani sira ülkemizde cami mimarisine yeni bir soluk da olacak Yasam Park Camisi ve yerleskesinin yapildigi yer tarim alani degildir. Önceki planda irmak yatagi olarak görünmektedir ve sedde çalismalariyla elde edilmistir.  Bu sekilde elde edilen alanlarin sahibinin Hazine oldugu unutulmamalidir. Eski yatagin sulak alani “göl” olarak korunmustur. Hal böyleyken “Tarim alanina cami yapiliyor” diye feveranda bulunmak, Çaycuma’nin topografyasi konusunda da hiçbir sey bilmemek anlamina gelmektedir.

AGAÇLARI KORUMAK IÇIN YOL PROJELERI DEGISTIRILDI

Belediyemizi suçlamak için baska bir sey bulamamanin acizligiyle, her türlü donanim, bilgi ve ehliyete sahip ekiplerimizce yapilan budamalari bile “agaç katliami” olarak sunan çevrelerin “saçma” sözcügüyle bile açiklanmayacak ithamlari hayret vericidir.  “Çamur at izi kalsin” türünden iftiralarla sonuç alacagini sanan zevatin, Çaycuma Belediyesinin, pek çok yerde yaptigi gibi, o agaçlari korumak için yol projesini degistirdigini, refüjdeki agaçlarin dizilimine bakarak anlayamamis olmasini anlayisla karsiliyoruz. Ancak Belediyemize ve Baskanimiza karsi kin ve garez dolu bu kisilerin, Çaycuma’ya, yalan, iftira ve agiz kalabaligiyla yön veremeyeceklerini de artik ögrenmelerini istiyoruz.

TARIM ALANLARININ IMARA AÇILDIGI BILGISI YANLISTIR

Yine ayni çevrelerin Çaycuma Belediyesinin tarim alanlarini imara açtigi yönündeki ifadesi hezeyandan ibarettir. Belediyemizin basta Pehlivanlar Mahallesi olmak üzere kentin büyük bölümünde olusturdugu yeni imar alanlari, daha önce konut olani olarak planlanan ancak önceki yönetimlerce yapilamayan imar uygulamalarinin tamamlamasiyla ortaya çikarilmistir. Çaycuma’da, 2009 yilindan bu yana tarim disi kullanim için izin istenen herhangi bir alan olmadigi gibi, daha önceden izni alinanlarin planlamasi da henüz tamamlanmamistir. Öte yandan kentin gelisimine paralel olarak kosullarin zorunlu kilmasi sonucunda, yasa ve yönetmeliklere uygun olarak, mevcut alanlara degisik fonksiyonlar yüklenebilir. Öfkeden gözü dönmüs kimileri farkinda bile olmasa da, belediyelerin, belde halkinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarini karsilamak, onlar için saglikli, güvenli ve yasanabilir bir çevre olusturmak, yasam kalitesini artirmak, yeni gelisim alanlarini çagdas kent yapim kurallarina göre olusturmak gibi görevleri bulunmaktadir.

KENTI GELECEGE HAZIRLAMAK BELEDIYELERIN GÖREVIDIR

Imar planlari, kapsadigi alanin, cografi, demografik, ekonomik, kültürel, sosyal verileri ve belirlenen ihtiyaçlara göre hazirlanmis hukuki evraklardir. Kentsel islevler arasinda olanaklar ölçüsünde belde halkina en iyi çözüm yollari saglamayi amaçlar. Kentin kendine özgü yasam kültürü, nüfusu, çevre baglantilari, sosyal ve kültürel ihtiyaçlari, göz önüne alinarak hazirlanir. Ayrica planli gelisim,  çagdas kentçiligin temelidir. Çaycuma Belediyesinin mevcudun iki kati kadar nüfusu yerlestirebilecek bir alani çagdas sehirciligin tüm kurallarina göre, -kimi konularda bunu asacak sekilde- hukuki sorunlari da çözerek planlamasi, basli basina bir basari hikâyesidir. Kentin fiziki, dogal, tarihi ve kültürel degerlerini korumak, koruma ve kullanma dengesini saglayarak gelistirmek, sürdürülebilir kalkinmayi desteklemek ve gelecege hazirlamak belediyelerin en önemli görevleri arasindadir. Belediyemize karsi karalama kampanyasi yürüten kisilerin gelecek planlamasi kavramina bile karsi görüs beyan etmesi, kendi dünya görüslerini inkâr edecek kadar gözlerinin döndügüne isarettir.

TÜM BU KAMPANYALAR NAFILEDIR

Belediyemiz “Çaycuma degisiyor” sloganiyla çiktigi yolda, büyük mesafeler kat etmis, yaptigi örnek uygulamalarla 27 bin nüfuslu bir ilçeyi, 85 milyonluk ülkeye ilham veren bir kent haline dönüstürmüstür. Sosyal demokrat belediyeciligin en güzel örneklerini sergileyen Belediyemiz hiç bir zaman popülizm ucuzluguna da kaçmamistir. Tüm çalismalarda toplumsal faydayi gözetmis, kamu yarari en önemli ilkesi olmustur. Birçok ilki hayata geçirerek belediyecilikte ekol haline gelen Çaycuma Belediyesi, kentimizi herkesin içinde yasamaktan daha da mutlu oldugu bir belde haline getirmek için çalismalarina artan bir ivmeyle devam edecektir. Yalan ve iftira ve karalamalarla yapilan kampanyalar nafile oldugu kadar Belediyemizi durdurmasi mümkün de degildir. Çünkü Çaycuma Belediyesinin arkasinda Çaycuma halki ve onlarin onlarca yildir biriken özlemleri bulunmaktadir. ‘dedi.