Erdogan, Türkiye’nin corona salgini sonrasi normallesme takvimini açikladi

Cumhurbaskanligi Kabinesi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda toplandi.

Toplanti sonrasi Erdogan açiklamalarda bulunuyor...

Normallesmenin mayis, haziran ve temmuz aylarina yayilacagini söyleyen Erdogan, 65 yas üstü vatandaslara sokaga çikma yasagi uygulanan 10 Mayis Pazar günü 4 saat izin verilecegini açikladi.

 Erdogan, "Bu geceden itibaren 31 ile giris çikis sinirlamasini 7 ilimiz için bitiriyoruz. Antalya, Mersin, Mugla, Aydin, Erzurum, Hatay, Malatya. Her hafta gelismelere göre karar verecegiz. Diger 24 ilimizdeki giris çikis yasagi 14 gün boyunca uzatilmistir" dedi.

Erdogan cerrahi maskelerin satisina yeniden izin verilecegini açikladi. Yüksek ögretim kurumlari sinavi 27-28 Haziran'da, LGS 20 Haziran'da, askeri ögrenci sinavi ise 14 Haziran'da yapilacak.

Erdogan’in açiklamalarindan satir baslari söyle:

Covid-19 salgininda önemli bir dönüm noktasina gelmis bulunuyoruz. Türkiye, salginla mücadelesini 4 ana hedef noktasinda yürütmüstür. Bunlar fiziki temas, saglik malzemeleri, temel ihtiyaçlarin aksamamasi ile kamu düzeninin devam etmesidir.

Yeni hasta sayimiz artik binli rakamlarla ifade edilir hale geldi, yogun bakim ve cihaza bagli hasta sayisi azaliyor. Iyilesen hasta sayisi katlanarak artiyor. Tüm saglik çalisanlarimizin fedakarca gayretleri neticesinde, hastanemizde vicdanlari kanatan hiçbir kötü olay yasanmadi.

Tüm adimlari, bilinçli ve kararli bir sekilde attik. Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ve degerlendirmelerle kararlari aldik.

Okullardaki egitim ögretime vakitlice ara verildi. Insanlarin bir arada bulundugu isletmelerin faaliyetlerini tamamen durdurduk ya da sinirlandirdik. Ibadetlerin evlerde ifasini tavsiye ettik. Tüm sektörlerde evden çalisma modelini sagladik. Ülke içindeki insan hareketliligini ciddi oranda azalttik. Destek programlari hazirladik.

Sosyal yardimlardan yararlanma hakki olanlara ilave nakdi yardim yaptik. 4 milyon 400 bin vatandasimiza 1000 lira yardimda bulunduk.

Üçüncü destek programiyla ilgili çalismalar sürüyor.

1 milyar 910 milyon lira “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasina yardim yapildi.

Kampanyamiz devam etmektedir. Ülkemizde bunlari yaparken, yurt disindaki vatandaslarimizi da ihmal etmedik.

65 bine yakin vatandasimizi ülkemize getirdik. Bu vatandaslarimizi yurtlarda 14 gün karantinada tuttuktan sonra evlerine göndermek suretiyle, sinirlarimiz ötesinden hastalik tasinmasinin önemine geçtik.

Maskeden tuluma, tani kitinden solunum cihazina kadar sadece kendi kendimize yetmekle kalmadik, 57 ülkeye yardimda bulunduk. Son olarak Somali’ye kendi cihazlarimizdan da hibe ettik. Somali’nin ilk cihazlari olarak hizmete girdi. ABD basta olmak üzere birçok ülkeye gönderdik, gönderiyoruz.

Ilaç ve asi gelistirme çalismalarini uluslararasi toplumla isbirligi içinde sürdürüyoruz. Bugün toplantiya katilarak bu konudaki görüslerimizi dünya ile paylastik.

65 yas üstü ve 20 yas altina getirdigimizi sokaga çikma sinirlamasi, salginin yayilmasini ciddi oranda engelledi. 31 ilde yürüttügümüz sokaga çikma kisitlamasinin da büyük fayda sagladigini biliyoruz. Tümü Saglik Bakanligimiz ve Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri sonucu bugünlere geldi.

83 milyon vatandasimiza verdikleri destek ve gösterdikleri sabir için sahsim ve kabinem adina sükranlarimi sunuyorum.

Aldigimiz tedbirlerin önemli bir kisminda 1,5 ayi geride biraktik. Bu sürede okula gidemeyen ögrencimizin, çalisamayan isçilerimizin, sokaga çikamayan yaslilarimizin ve gençlerimizin eski günlerini özlediklerini biliyoruz.

Elbette normal hayata dönüsü kademe kademe baslatacagiz. Ancak su gerçegi asla aklimizdan çikarmamamiz gerekiyor. Ülkemizde hiçbir sey, tam manasiyla eski düzene tam manasiyla dönmeyecektir, dönemeyecektir. Hastaliga çare olacak ilaçlarin ne zaman kullanilacagi belli degildir.

Normalde dönecegiz ama bu yeni bir normal olacaktir. Sinirlamalar azalsa da tedbirler sürecektir. Maske kullanimi ve titizlikle ilgili önlemler devam edecektir. Uluslararasi seyahatlerin ne zaman açilacagi halen belirsizdir. Küresel ekonominin karsimiza nasil bir tablo çikaracagiz meçhuldur.

Tüm bu gerçekler isiginda bir normallesme plani hazirladik. Halkimizin beklentileri ve bakanliklarimiz ile bilim kurulumuzun tavsiyeleri dogrultusunda hazirladik. Bu takvim, Mart ayindaki hayatimiza geri dönüs anlamina gelmiyor.

NORMALLESME PAKETI AÇIKLANDI

65 yas üzeri ve 20 yas alti vatandaslarimiz, ilk etapta sokaga çikmasi sinirlandirmamizin günlerinde 4 saat sürecinde yürüme mesafesinde tahditli olarak getiriyoruz. 10 Mayis Pazar günü saat 11 ila 15 saatleri arasinda gerçeklestiriyoruz.

20 yas alti içinde bu esnemeyi iki grup halinde uygulayacagiz. 0-14 yas grubu 13 Mayis çarsamba günü saat 11 ila 15 arasi disari çikarilabilecek. 15 Mayis cuma günü ise 15 ila 20 yas arasi ayni saatlerde çikarak hava alabilecek. Duruma göre, sonraki haftalarda da ayni uygulamayi devam ettirecegiz. Sokaga çikma sinirlamasi uygulamamizi sürdürüyoruz.

Bu geceden itibaren 31 ile giris çikis sinirlamasini 7 ilimiz için bitiriyoruz. Antalya, Mersin, Mugla, Aydin, Erzurum, Hatay, Malatya.Her hafta gelismelere göre karar verecegiz. Diger 24 ilimizdeki giris çikis yasagi 14 gün boyunca uzatilmistir.

Berber, kuaför ve güzellik salonu gibi isletmeler 11 Mayis’ta faaliyete geçebilecektir.

Saglik Bakanligi ve Ticaret Bakanliginin belirledigi kurallara uyulmasi sartiyla alisveris merkezleri 11 Mayis’tan itibaren hizmet vermeye baslayacaktir.

MASKE SATISI BASLAYACAK

Normallesme sürecinin bir parçasi olarak bugüne kadar piyasada satisina izin vermedigimiz cerrahi maske ve bez maske satisina kolayca ulasabilecegi yerlerde ulasmasi için izin vermeyi planliyoruz. Maskeye göre bir üst fiyat belirleyerek halkimizin magdur edilmesinin önüne geçecegiz.

Hac için de Diyanet Isleri Baskanimiz, ülkelerle görüsecek karar verecek. Zira Islam ülkelerinin ortak karar vermesi gerekiyor.

Askerlerle ilgili faaliyetler 1 Haziran’da, celp hizmetleri 5 Haziran’da, bedelli askerlik hizmetleri 20 Haziran’da yeniden baslayacak.

SINAV TARIHLERI BELLI OLDU

Egitimde attigimiz adimlari da tavsiyeler dogrultusunda belirledik.

YÖK kurumlari sinavi 27-28 Haziran‘da, LGS 20 Haziran’da, Askeri ögrenci sinavi 14 Haziran‘da yapilacaktir. Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönecekler.

Adliyeler ara verilen durusmalara ve diger uygulamalara 15 Haziran’da baslayabilecektir.

Tek-çift plaka uygulamasi 5 Mayis’ta sona erecektir.

Saglik Bakanliginin hazirladigi rehberlerdeki kurallara uymayi en üst düzeyde tutarsak normallesme süreci daha da hizlanacaktir. Ancak kurallara uyulmamasi halinde daha çok sert tedbirlere basvurabiliriz.

Salgin hastaligin oldugu yere gidilmemesi, bulunulan yere salgin hastalik varsa oradan çikilmamasini tavsiye eden bir peygamberin ümmetine yakisan da budur. Hiçbir bakimdan eskisi gibi olamayacagimizi unutmayalim. Yeni bir silkinise, yeni bir dirilise vesile olmasini temenni ediyorum.

CHP’YE ELESTIRILER

Milli iradenin üstünlügünü, demokrasiyi, hakki, hukuku, adaleti, sandigi hazmedemeyen bu fasist zihniyet hala darbe, cunta özlemiyle yanip tutusuyor. CHP yöneticilerinin beyanlarini alt alta koydugumuzda ortaya çikan tablo bunu söylüyor.

Demokratik yöntemlerle iktidara gelmek yerine, darbeyle ülkenin yönetimini gasp etmeyi düsünenler 15 Temmuz’daki derse ragmen israr ediyorlar. Son bir hafta içinde söylenenler, karsimizdaki hastalikli zihniyetin asla iflah olmayacagini gösteriyor.

Sürekli yalan söyleyerek siyaset yapilmaz, sürekli insanlara iftira atilarak siyaset yapilmaz. Siyasi, sosyal, ekonomik sonuçlari düsünülmeden yapilan sözlerle siyaset yapilmaz.

Biz kadinlari ve gençleri, siyasi karar alma mekanizmalarinda daha etkin bir sekilde yer almaya tesvik ederken, bu tür kötü örneklere asla izin veremeyiz. Siyasetin kalitesini artirmak bu kirli zihniyeti tasviye etmekten geçiyor.

Beyhude yere ugrasmayin. Türk milleti ne o sandiktan çikardir, ne de sirtinizi yasladiginiz darbecilere meydan birakir. Çünkü siz kesinlikle milli degilsiniz, yerliliginiz de tartisilir. Siz bu halkin kültürüne saygili degilsiniz. Siz bu ülkede ne kadar bozguncu, ne kadar sapkin, ne kadar bozguncu varsa onlarla birlikte oldunuz.

Siz acidan, kavgadan beslenen yaratiklar gibisiniz. Bu millete en ufak bir faydaniz olmadigi gibi verdiginiz zararlarin haddi hesabi yok. Her musibeti de buna alet ediyorsunuz.

Teröristler askerimize saldirir, sehit sayisini yüksek göstermek için binbir yalan uydurursunuz. Sinir ötesinde teröristlere operasyon düzenleriz, siz eli kanli diktatörlerin yaninda yer alirsiniz.

Ülkemizin özellikle hayrina olan hiçbir meselede, ne isin ucundan tuttugunuz ne de hakki söylemek babinda hakikati söylemek gereksiniminde bulunmussunuzdur. Çalistigimiz her hizmetimizi kullanir ama zehirli dilinizi buna uzatirsiniz.