Akin, Zonguldak bir ülkenin tamaminda olabilecek degerlere sahip

22.Dönem CHP Zonguldak Milletvekili Harun Akin, Zonguldak bir ülkenin tamaminda olabilecek degerlere sahip.” Diyerek sözlerine söyle devam etti.

Akin yaptigi açiklamada,” “Sevgili Dostlarim,

Corona salgini ile evlerimize kapandiginiz 11 Mart’tan bugüne tam 54. gün bitiyor. Bu süreçte bol bol vaktimiz oldu. Hepimiz kendimize göre bir seyler ile mesgul olarak evdeki günlerimizi degerlendik diye düsünüyorum. Ben bugün sizlerle ilkini 4 Nisan’da paylastigim, Corona ve sonrasi Zonguldak ilimizin durumu ile ilgili düsüncelerimin dördüncüsünü paylasiyorum.

Sevgili dostlarim, önceki yazilarimda Corona salgini ile birlikte iki seyin öne çikacagi düsüncemi sizlerle paylasmistim.

Üretim ve Insan..

Okul yillarimizda Cografya dersimizde ögretmenimiz bize Türkiye’nin tarimda dünya ülkeleri içinde kendine yetebilen 7 ülkeden biri oldugunu anlatirdi. Ülkemiz bir tarim ve üretim ülkesiydi. Peki bugün ne durumdayiz? Üretim konusunda olumlu seyler söylemek imkansiz. 40 yil önce kendi kendine yetebilen ülkemizin, bugün sogani ve patatesi ithal ettigini görmek,gelinen durumun ne kadar aci oldugunu ortaya koymaktadir.

Zonguldak ilimizde yerin altinda çikarilmayi bekleyen kömürü varken ithal gemilerin Zonguldak limanina kömür getirdigini görmek, hem ilimiz hem de ülkemiz adina nasil bir durumda oldugumuzu ortaya koyuyor.

Corona salgini tüm insanligi sikintiya soktu. Çok büyük bir panik yasadigimiz bir gerçek. Ama bu lanet salgin bitecek ve hayatimiz devam edecek. Inandigim Zonguldak’in gelecegi ile ilgili düsüncelerim her gün daha da güçleniyor. Hiç bir sey eskisi gibi olmayacak. Güçlü bir sekilde öne çikacagina inandigim Üretim ve Insan yönünden,

Ülkemiz büyük bir avantaja sahiptir. Avrupa’nin en genç nüfusu Türkiye’de. Avrupa’nin üretim noktasinda en avantajli ülkesi yine Türkiye’dir.

Tarimda 40 yil önce kendisine yetebilen ülkemiz, 2019 rakamlarina göre 5 milyar dolar ithalat,2 milyar dolar ihracat yapmistir. Maalesef, kendine yeten ülkemiz tarimda ithalatçi duruma gelmistir.

Sadece Tarim mi?  Tabi ki hayir.

Ülkemiz Enerji kaynaklari konusunda da önemli bir konuma sahip olmasina ragmen,ithalati seçmis olup ülkemiz kaynaklarini öne çikaran politik anlayistan uzak bir düsünce ile günümüze gelmistir. Tabiki ilimiz Zonguldak’i ilgilendirdigi için sizlere bugün, ülkemizin Enerji Kaynaklarindan bahsetmek istiyorum. Enerji Kaynaklarimizi sira ile ele alirsak Taskömürü en basta gelmektedir.

Taskömürü; Ülkemizde bir tek Zonguldak ilimizde çikarilmaktadir.

Demir Çelik sektörünün, elektrik üretiminin çok önemli bir parçasi oldugunu biliyoruz. Dünya Taskömürü üretiminin yüzde 14’ü, demir çelik sektöründe kullanilmaktadir. Polonya’nin elektrik üretiminin yaklasik yüzde 92’sini kömürden sagladigini bilmekteyiz.

Zonguldak ilimizde Erdemir’in, Karabük ilimizde Kardemir’in olmasi gerçegi, bölgemizin ne kadar önemli bir konumu oldugunu net bir sekilde ortaya koymaktadir. Dünya kömür ticaretinin yüzde 90’i deniz yoluyla yapilmaktadir. Su anda insaati hizla devam eden Filyos limani ve Zonguldak, Eregli limanlari ile, Taskömürü, demir çelik sektörleri,enerji santralleri ile,demiryolu ve karayollari ile bitirilecek karayolu tünelleri ile,

Zonguldak bir ülkenin tamaminda olabilecek degerlere sahip bir ilimizdir.

Zonguldak havzasinda 1942 yilindan günümüze kadar yaklasik 246 milyon ton kömür üretilmistir. 1865 yilindan bugüne kadar 400 milyon ton kömür üretilmistir. Zonguldak havzasinda Taskömürü jeolojik rezervi 1.518 milyar ton oldugu ve bilimsel olarak hesaplanmis 150 ile 200 yil daha çikarilacak kömür rezervi oldugu gerçegi Zonguldak ilimizin yeni dünya düzeninde ne kadar önemli bir sekilde ortaya çikacagini göstermektedir.

Net olarak yaziyorum...

“Madencinin Feneri Sönmeyecektir”

Bir baska önemli enerji kaynagimiz olan Linyit kömüründen de bahsetmek istiyorum. Linyit üretiminde ülkemiz dünya ölçeginde önemli bir yere sahiptir.

 

Ülkemizin yaklasik on ilinde linyit üretimi yapilmaktadir. Taskömürü ile Linyit üretimi eskiden oldugu gibi isletme anlayisinin temelinde söz sahibi Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Enerji Bakanliginin oldugu özerk bir yapi ile Ülkemizin ve dünyanin sayili Enerji üretim sirketi olabilir.

Önceden Taskömürü ve Linyit TKI bünyesindeydi. Sonradan ayirdilar, TTK ve TKI olarak iki kurumda iddiasiz bir sekilde üretim yapmaya çalisiyorlar.

Bunlarin yaninda; Petrol, dogal gaz, hidrolik enerji, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji,günes enerjisi, biyokütle enerjisi ile ülkemiz Corona sonrasi üretime deger veren anlayis ve hükümet politikalari ile önemli bir konuma gelebilir, düsüncemi paylasmak istiyorum.

Zonguldak; Kömürü, çeligi, elektrik üretimi yaninda tarimi ile de söz sahibi olabilecek bir degere sahiptir.

Zonguldak; Corona sonrasi kömürünü yeniden güçlü bir sekilde çikaran, elektrik üretimini insan sagligina zarar vermeden gerçeklestiren,

Ülkemizin en büyük Limanlari ile, (Filyos Limani devreye girdikten sonra)

Uçaklarin indigi havaalani ile, Eregli’den Iskenderun’a kadar giden Demiryolu ile,

Karayollari ile, Ülkemizin en büyük üretim ve istihdam merkezi olabilecegi, düsüncelerimi kuvvetli bir sekilde sizlerle paylasmak istedim.

‘Vardir senin renginde sehit madenci kani, Bu gerçekleri söyleyelim ki sürsün madencinin serefi sani’

Saygi ve sevgilerimle.. 03/05/2020