NOK PELET YETKILERI GÖKÇEBEY MUHTARLARI ILE BIRARAYA GELDI.

NOK Pelet  Koordinatör Türker Yardimci ile Satis Pazarlama Sorumlusu Bahri Yayli, Gökçebey Muhtarlar Derneginin toplanti salonunda  köy muhtarlari ile bir araya gelerek toplanti düzenlediler.

Toplantida; NOK Pelet Koordinatör Türker Yardimci, Palet Tip Pelet yakitli kat kaloriferi  hakkinda uygulamali bilgilendirme yapti.

Yardimci: Son yüzyildaki en önemli sorunlardan biri içinde yasadigimiz dünyanin, küresel isinma ve çevre kirliligi tehlikesi ile karsi karsiya olmasidir. Iste tam da bu noktada gerek dogal olarak elde edilmesi ve kullanimi neticesinde dogaya minimum zarar vermesi, gerekse uzun vadede ekonomik olmasi nedeniyle alternatif bir enerji kaynagi olarak ‘pelet’ karsimiza çikmaktadir. Kelime anlami olarak tablet, misket, yumak, topak anlamlarina gelen pelet, terminolojik olarak, genellikle küçük formda olusturulmus, genellikle 6-10 mm çapinda ve 10-50 mm arasinda uzunlugu olan, sikistirilmis; talas, odun yongalari, agaç kabugu, zirai ürünler, ekinlerin saplari, findik, badem, ceviz kabuklari gibi dogal ürün ve atiklardan elde edilen bir yakit türüdür. Bütün odun çesitlerini kullanarak pelet üretilebilir. Ancak yumusak odun türleri (ibreli agaçlar) pelet için daha uygundur. Çünkü yumusak odun türleri sert odun türlerinden (yaprakli agaçlar) daha çok lignin içermektedir. Lignin dogal yapistirici madde olarak odunun içinde oldugunda pelet üretiminde baglayici madde olarak katki saglar. Pelet üretiminde herhangi bir ek katki maddesine gerek duyulmaz. Herhangi bir katki olmadan üretilebilen pelet, kalorifer kazanlarinda, evdeki sobalarda (pelet sobasi), sanayide, ekmek firinlarinda ve farkli yerlerde kullanilabilir.

Yaygin olarak kullandigimiz petrol ve kömür gibi fosil esasli yakitlar çevresel zarar biçiminde ortaya çikan tehlikenin gerçeklesmesini hizlandirmaktadir. Pelet, dünyanin birçok ülkesinde yaygin olarak kullanilmakta olup çevreye zarari çok az olan bir yakit türü olmasi nedeniyle avantaj saglamaktadir.

Peletin rutubet ortaminda üretiliyor olmasi ve çok küçük ebatlarda sikistirilarak elde edilmesi nedeniyle yakit muadillerine(kömür vb) göre yaklasik 2 kati enerji elde edilmesi mümkün. Odun peletleri direkte odun yalikmasi biçiminde elde edilen enerjiye kiyasla 4 ile 10 kat daha yogun bir yakittir. Bu yüksek yogunluk (650 kg/m3) yogun bir depolama ve uzak mesafelere uygun ve ucuz nakliyeyi saglar. 1 MWh enerji üretmede pelete kiyasla dogal gaz 3 kati, fuel-oil 5 kati ve elektrikle isitma ise 10 kati kadar atmosfere CO2 salmaktadir. Bu degerler dikkate alindiginda, peletle enerji üretme ve pelet kullanimi karbon kullanimi bakimindan çok avantajli bir ortam yaratmaktadir. Ayrica kalinti olarak karsilastirma yaptigimizda peletin kül orani kömürün yanmasi ile olusan kül orani (% 3 ile 20 arasi) ve tarimsal bitkiler, otlar ve artiklarin kül orani (% 3 ile 10 arasi) ile kiyaslandiginda avantaj sagladigini görüyoruz.

Ülkemizde pelet üretmek için yeterli hammadde kaynaklari ve potansiyel bir pazar bulunmasina ragmen, henüz üretim ve kullanimi yaygin degildir. Pelet üretmek ve kullanmak hem çevre kirliligini önlemekte hem de ülke ekonomisinin disa bagimliligini azaltmaktadir. Dünyadaki pelet kullanimina baktigimizda yaklasik 40 yildir aktif olarak kullanilan bir yakit olarak karsimiza çikmaktadir. Avrupa’da, Isveç lider ülke rolünü alarak 1980 yilinda pelet üretimine baslamistir. Daha sonra diger Avrupa ülkeleri pelet üretimine katilmislardir. Bu gün ise Basta Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa olmak üzere dünyada yüzlerce tesiste milyonlarca ton pelet üretilmekte ve alternatif enerji kaynagi olarak kullanilmaktadir. Türkiye yaklasik 40 yillik bir gecikmenin ardindan son 5 yildir aktif olarak üretim saglayan ve talebin çok küçük bir bölümünü karsilayan üretim mevcuttur.

Peletin Avantajlari

Fosil yakit ithalatinin azaltilmasi ve ülke ekonomisine katki saglamasi.

%100 yerli öz kaynaklardan üretilmesi.

Sürdürülebilir bir kaynak olmasi.

Diger fosil yakitlarin kullanimina göre daha az tehlikelidir.

Elektrik enerjisi üretiminde kullanilabilir olmasi.

Kati yakitli sistemler içinde en temiz yanma sistemi pelet yakma sistemleridir.

Oduna oranla depolanmasi için çok daha az yer gerektirir.

Ticari pelet üretimi için agaç kesilmesi gerekmez. Pelet ormanin atigini degerlendirir. Bu yönü ile kolayca tutusabilir orman atiklarinin toplanmasi sonucu, ormanlarin yangina karsi da korunmasina katki saglar.

Odun pelet isitma sistemleri, ozon dostudur ve Kyoto Protokolüne göre kabul edilebilir CO salinim esik degerlerinin altindadir.

Klasik kati yakitli sistemlerde, bacalarda önemli oranda kreozot (katran ruhu) olusur. Pelet sistemlerde ise kreozot hemen hemen hiç yoktur.

Bu nedenle bir baca olmaksizin da disari egzost edilebilir. (hermetik kombilerde oldugu gibi) Kömür gibi zehirleme tehlikesi yoktur.

Bu nedenle bir baca olmaksizin da disari egzost edilebilir. (hermetik kombilerde oldugu gibi)

Kömür gibi zehirleme tehlikesi yoktur.

Kazan dairesi toz duman olmaz.

Redüktör ve fanda daha düsük kapasitede motorlar yeteceginden elektrik tasarrufu saglar.

Elektrikler kesildiginde kaza dairesine müdahale gerektirmez” bilgilendirmeden sonra soru cevap seklinde toplanti devam etti.

Daha fazla detayli bilgi almaniz adina; Satis Pazarlama Sorumlusu Bahri Yayli’ya  0544 833 98 04 nolu telefondan ulasabilirsiniz.

Gökçebey Muhtarlar Dernegi Baskani Kadir Çakiroglu, NOK Pelet  Koordinatör Türker Yardimci ile Satis Pazarlama Sorumlusu Bahri Yayli’ya vermis oldugu bilgilerden dolayi tesekkür etti .