GÖKÇEBEY BIRLIK IÇINDE; BIYOKÜTLE SANTRALINE ‘HAYIR’ DEDI

Gökçebey Ilçesi Bodaç köyü mevkide kurulmasi düsünülen 10 MWe’lik “Baz Biyokütle Enerji Santrali ve Atik Yakma Tesisi' halkin tepkisini çekiyor.

Gökçebey Platformu bugün Cumhuriyet Meydaninda toplanarak eylem yapti. “TOPRAGIMA, SUYUMA, SAGLIGIMA DOKUNMA” diyen Gökçebeyliler, Biyokütle Enerji Santralinin Gökçebey'e kurulmasini istemiyor.

Gökçebey Platformu  tarafindan düzenlenen eyleme; Gökçebey Belediye Baskani Vedat Öztürk ve Bakacakkadi Belediye Baskani Oktay Albuz da katildi. Gökçebey Belediye Baskani Vedat Öztürk, halkin istemedigi, Gökçebey’i zehirleyecek hiçbir projeye onay vermeyecegini, yarin konuyu Valimiz Sayin  Erdogan Bektas ile görüseceklerini kaydetti.

 

Gökçebey Platformu adina Halit Karademir açilis konusmasini yapti.

“HER TÜRLÜ ATIK YAKILACAK”

Karademir konusmasinda; “Gökçebey Ilçesi Bodaç Köyü mevkiinde irmak kenarinda Biyokütle Enerji Santrali ve Atik Yakma Tesisi kurulmasi planlanmaktadir. Biyokütle Enerji Santrali’nde; tavuk gübresi, kanalizasyon atiklari, her türlü çöp, sanayi atigi, araba lastiginden her türlü lastik atiga kadar yakilacaktir. Yakma sirasinda zehirli gazlar ortaya çikacak. Dioksin, furan, agir metaller, insan ve hayvan sagligina zararli gazlar bu tesisin bacasindan havaya, çevreye ve yer alti ve yer üstü suyumuza karisacaktir. Gazlasan bu zehirli maddeler soluma ve su kaynaklari yoluyla her türlü canlinin bedenine tasinacaktir. Insan bedeninin yag dokusunda biriken bu zehirler kanser, endokrin, sistem bozukluklari, akciger hastaliklari, alerji ve daha baska birçok hastaliga neden olacak.

“HASTALIKLARLA KARSI KARSIYAYIZ”

Bu tesisle, suyumuzu, bahçemizde yetisen meyve sebzeyi, kümesimizdeki tavugu, agirimizdaki hayvanlarimizi zehirleyecekler. Dünyada bu santrallerin 30 km çevresinde yasayan insanlar üzerinde yapilan arastirmalarda alerji, astim ve kronik akciger hastaliginin görülme sikliginin daha yüksek oldugu saplanmistir. Kasinti, kizariklik, göz tahrisi, öksürük, burun tikanikligi, alerjik semptomlar, bogaz agrisi ve solunum zorlugu riskleri Biyokütle Enerji Santrallerinin yakininda yasayanlar arasinda daha belirgin olarak bulunmustur.

Arastirmalarda Biyokütle enerji Santrallerinden meydana gelen kirliligin santrallerin yakinlarinda yasayan insanlarda önemli saglik sorunlarina neden oldugu kanitlanmistir.

Çatalagzi’ndaki termik santrallerin o bölgedeki halki nasil zehirledigini hepimiz biliyoruz. Bizler suyumuzu, havamizi, topragimiz ve dogamizi kirleterek bizi zehirleyecek olan bu santrali istemiyoruz. Zehirlenmek istemiyoruz, Temiz hava solumak istiyoruz.

Çatalagzi’nda kömür yakiyorlar, burada çöp yakacaklar, aradaki fark ise, kömürün içinde ne oldugunu biliyoruz ama çöpün içinde ne oldugunu bilmiyoruz.

"BU PROJE ÇÖP YAKIMI PROJESIDIR"

 Ilçemize 80 milyon degerinde yatirim yapilacak. Burada 35 kisinin çalistirilacagi söyleniyor. Adi geçen bu firma biyokütle Enerji Santrali ve Kati Atik Yakim Tesisi. Bizler Gökçebeyliler olarak yatirimlara karsi degiliz. Istiyoruz ki 350 kisilik, 3500 kisilik yatirimlar yapilsin. Hep birlikte destekleriz hatta temelini davul zurnayla atariz. Bilim adamlarindan ögrendik ki bu düsünülen proje kisaca Gökçebey'de çöp yakimidir. Ilçemizde gurur duydugumuz tavuk çiftliklerimiz var. Biz atiklarimizi belediyeye veriyoruz, araçlar aliyor. Ama tavuk çiftlikleri veremediler. Bu çiftliklerdeki atik onlarin basinda sorun. Bu sorunu duyan bu proje sahipleri “biz sizin tavuk çiftliginizin atiklarini aliriz” demisler. Bir proje hazirlamislar. Bu projede bu atiklar alinacak, yakilacak, enerjiye çevrilecek. Bu firmanin basin bildirisinden bu durumu ögrendik. Ögrendik ki bu firma günde 250 ton çöp yakacak. Tavuk çiftliklerindeki arkadaslarin atiklari yilda 250 ton. O zaman dedik ki sizin bir yildaki atiginizi bu firma bir günde yakacak. Diger enerjiyi nereden karsilayacak. Bunu da ögrendik, arastirdik.

 

Bunlar Gökçebey’deki atiklari toplayacaklar, yetmiyor, çevredeki atiklari toplayacaklar. Yetmiyor, çevre illerdeki atiklari toplayacaklar, yetmiyor, sanayi atiklari toplayacaklar, yetmiyor, hastanelerdeki atiklari toplayacaklar, yetmiyor. Bu çöp yakma tesisinde lastik, plastik gibi her türlü maddeyi yakacaklar. Ve maalesef Avrupa’dan da, yurt disindan da çöp getirecekler. Kisaca Gökçebey çöp toplama alani olacak.

Bir Gökçebey’li olarak ben bundan üzüntü duyuyorum.

Gökçebey belediyesindeki arkadaslara sordum; Bizim çöp kamyonlarimiz kaç ton çöp aliyor? 6-8 ton arasi dediler. Günde bizim çöp kamyonlarimiz gibi 400 kamyonun çöpü orada yakilacak.

GÜNDE 250 TON ÇÖP YANACAK

Acaba bu firma Gökçebey- Bodaç’i niye seçti? Bodaç’tan baska bir yer yok muydu?

Çevrenin nüfusu az.  Bodaç’ta, Karahatiplerde birkaç sakin, baska yok. Arka taraf doga. Bunlardan ses çikmaz diye düsündüler.

Buranin ulasimi çok kolay.  Yaninda karayolu var. Yaninda demiryolu var. Havayolu var. Bir de denizyolu var. Tüm ulasim imkanlarindan yararlaniyorlar.

Bu tesisin olmazsa olmazi sudur. Irmak da akiyor, su da bedava.

Yani bu tesisin burada isletilmesi bu firma adina çok kolay ve kazançli. 

Burada günde 250 ton çöp yanacak. Bu çöplerden günde 35 ton kül meydana gelecek. Bu çöplerden 200 ton gaz fiskiracak. Yani Gökçebey’i merkez alirsaniz, 15 km lik bir çember çevirin. 15 km lik bir çember içerisinde her gün 35 ton kül Gökçebey’in üzerine yagacak. Her gün 200 ton kimyasal atik, zehir Gökçebey’in üzerine akitilacak. Sadece Gökçebey’i degil, Devrek’i de, Çaycuma’yi da, Yenice’yi de tehlike bekliyor. Resmen zehirlenecegiz. Sularimiz, topragimiz, dogamiz zehirlenecek. Bizi katledecekler, dogamizi katledecekler. Biz buna evet diyemeyiz.

 GÖKÇEBEY KANSER OLMAK ISTEMIYOR

Umuyorum ki bizi yönetenler bunu bilmiyorlar. Gökçebey halki zehirden ölmek, kanser olmak istemiyor.

Bu uyarilara ragmen eger bu tesis burada yapilirsa biz Gökçebey Platformu olarak hukuksal mücadelemizi sürdürecegiz. Gökçebey’in çok degerli avukatlari bu konuda gönülden çalismaya hazirlar. Hukuksal olarak basarili olamazsak eger Gökçebey Platformu olarak eylemsel mücadeleye baslayacagiz. Bizler halkiz, halkin istemedigi bir tesis Gökçebey’e kurulamaz. Biz devletimizin karsisinda olmak istemiyoruz. Biz devleti yönetenlerin yaninda olmak istiyoruz. Buna ragmen bu tesisi kurarlarsa biz benligimizi ortaya koyacagiz. Bizi ezmeden hiç kimse bu tesisi buraya yapamayacak” dedi.

BASKAN ÖZTÜRK, “HALKIMIN YANINDAYIM”

Gökçebey Belediye Baskani Vedat Öztürk ise, “Çok degerli hemserilerim, sizde bu beraberlik olduktan sonra, siz istemediginiz müddetçe hiçbir santralin kurulma sansi yoktur. Düzeyli seviyede gidecegiz, konusa konusa, anlasa anlasa gidecegiz. Çogumuzun kafasinda soru isaretleri var. Bu projeyle ilgili bize dogru oldugunu anlatsinlar, biz her seye açigiz. Biz de arastiriyoruz, kesinlikle çok büyük zararlari var. Benim böylesine zararli bir projeye evet demem sahsim ve belediyem adina mümkün degildir. Her zaman sizlerle beraberim. Beraber de yürüyecegim. Bundan hiç süpheniz olmasin.

Zaman zaman ilçemize gelen yatirimcilar var. Bizim gönlümüzde OSB yatiyor. Biyokütle enerjisi degil. Birlik beraberlik içerisinde bu sorunu çözecegiz. Yarin platformdan arkadaslarla beraber valimizle toplanti yapacagiz. Kendisiyle görüsecegiz, ondan sonra bu süreci baslatacagiz. Bugün buradaki konusmalarimiz sadece Türkiye’ye degil dünyaya yayilacak ki herkes sunu bilecek, Gökçebey’de biyokütle enerji santrali kurulmasini Gökçebey halki istemiyor. Sizlerin olur demedigi bir projeye bizim olur dememiz mümkün degildir” dedi.

Santralin Gökçebey’e kurulmamasi adina imza kampanyasi baslatildi.