SÜZEK KANYONU VE MACERA PARKURU TESLIM ASAMASINDA

Kaymakam Bünyamin BILGIN zamaninda baslatilan Süzek Kanyonu ve Macera Parkuru teslim asamasina geldi. 

Gökçebey Kaymakami Mehmet Ali UZUN ve BAKKA Yetkilileri IDRB Baskani Hakki Yavuz, Proje Izleme Uzmani Metin YÖRÜK,  Izleme Uzmani Öznur ÇAPRAZ Gökçebey de yapimina Baslanan ve tamamlanmasina az bir zaman kalan Süzek Kanyonu ve Macera Parkurunun yapim çalismalarini yerinde incelediler. 

Proje koordinatörü: Kadir ÇELIK  tarafindan hazirlanan ve Ilçe Özel Idare Müdürü Izzet TURPCU ve ekibi tarafindan yapimi sürdürülen çalismada son asamaya gelindi.

Ilçe Kaymakami ve BAKKA Yetkililerini bölgeyi gezdiren Gönüllü Rehber Asaf ADASBAY nezdinde yapilan kabul çalismalarinda Köylere Hizmet Götürme Birligi Müdürü Izzet TURPCU tarafindan bilgilendirme çalismasi yapildi.  

TURPCU; Projenin bitmedigini o sebepten dolayi Piknik alanini ve Parkuru kullanmaya baslayan vatandaslara bu alanin kötü amaçlarla kullanmamalari devlet malina zarar vermemeleri, bölgenin içkili yer bölgesi olmadigini Parkurda yürüyüsün kendi baslarina yapmamalari sadece piknik alanina bir km’lik uzaklikta bulunan birinci selaledeki alanda deneyimsiz yürüyüsçülerin yürüyebilecegini birinci selaleden sonra Rehbersiz ve donanimsiz yürünemeyeceginin vatandaslar tarafindan bilinmesi gerektigini,  Bölgenin Turizmine fayda saglayacak olan ve bir baslangiç olan bu proje akabinde diger projeleri de getirecektir.

PROJE NEDEN YAPILDI;

  Süzek Kanyonu ve Macera Parkuru Dogal ve kültürel açidan potansiyeli olan bölgenin turizm altyapisinin ve sosyo-kültürel altyapinin iyilestirilmesine ve turizm gelirlerinin artirilmasina katki saglamak suretiyle bölgenin kalkinma potansiyelini harekete geçirmek için ve Kanyonu ve yakin çevresini degerli ve çekici kilan en önemli unsur olan bozulmamis dogal yapisini görülmeye deger bir tabiat güzelligi olan yedi adet selaleyi ön plana çikartmak için yapilmistir.

PROJEYI HAZIRLAYAN:            

Gökçebey Kaymakamligi Avrupa Birligi Proje Koordinatörü Kadir ÇELIK 

PROJEYI GERÇEKLESTIREN Ilçe Özel Idare ve Köylere Hizmet Götürme Birligi Müdürü Izzet TURPCU

 PROJE MALIYETI:

 Proje Koordinatörlügü tarafindan 333.730.00TL olarak hazirlanan proje 247.909.54 TL ye mal olmustur.

PROJE ISTIRAKÇILERI:

Bülent Ecevit Ünv. Gökçebey M.M Çanakçi MYO. Güçlendirme ve gelistirme dernegi Gökçebey Ilçe Milli Egitim Müdür ve Gökçebey Kalkinma Dernegidir.

YAPILAN ÇALISMALAR

      Proje Kapsami içinde Zonguldak Il Özel Idaresi Gökçebey Santiyesi tarafindan Dere islahi yapilarak olusabilecek sel için sette çalismasi ve dere yatagi dörtte üç oraninda büyütülmüs olup yaklasik 40 araçlik park alani olusturulmustur.

A-  ALTYAPI ÇALISMASI KAPSAMINDA

Uluslar arasi standartlar göz önüne alinarak 14 Km lik alanda bölgenin istenilen projeye uygunlugu arastirmasi yapilarak rapor hazirlandi. Mesire alanindan birinci selaleye kadar olan kisimda on yasindan büyük çocuklu aileler için uygun olacagi bu dogrultuda emniyet noktasina denge için dügümlü iplerle inilebilir sonucuna varildi.

Bu dogrultuda, Süzek Deresi ve Kanyonu'nu, macera ve doga turizmine kazandirmak amaciyla, "Süzek Kanyonu Macera Parkuru Mastir Plani" Uygulama Yapilacak alanda imalat projesi hazirlanmistir. Bu planin temel ilkesi;  ziyaretçilerin macera rotalarina kolay ve güvenli erisiminin saglanmakla beraber,  güvenlik ve erisim için yapilacak düzenlemelerin korunmus dogal yapiyi olumsuz etkilemeyecek biçimde ve düzeyde olmasidir.   Bu düzenlemelerin, mümkün oldukça az miktarda; dogal görünümü etkilemeyecek, göze batmayacak sekilde; geri alinabilir ve söküldükten sonra iz birakmayacak nitelikte olmasi hedeflenmistir.

Altyapi çalismasi kapsaminda bölgenin istenilen projeye uygunlugu arastirmasi ve Mastir Planini hazirlayan Firma tarafindan uygulama projesine göre Malzeme temini yapilarak bölgeye bir adet ahsap merdiven uygulamasi, yaklasik olarak 30 metrelik toprak tirmanma merdiven yapimi  ana ve ara emniyet noktalarinda yan geçis emniyetlerinde kullanilmak üzere EN 795 standartlarina uygun yüksek korozyon dayanimli paslanmaz çelik 11 adet Bolt, Bolt kulagi  temin ve uygulamasi , 11 adet Magaraci karabinasi, 100metre Statik Güvenlik halati, ana emniyet noktalari yanina iple inis uyari karti uygulamasi, 3 adet Epoksi kimyasal ankraj harci, 40m2 alana zemin hazirlama betonu, iki adet WC kanalizasyon sistemi yapimi, su deposu sehpasi ve wc kullanma suyu temini için su motoru ve boru tedariki yapilmistir. Ziyaretcilerin kullanma suyu ihtiyacinin saglanmasi için  dokuzyüz metre geride bulunan su deposundan su kanali yardimi ile su temini saglanip yapilacak olan çesme ile altyapi çalismasi tamamlanacaktir. Projede ikiyüzbinTL olarak planlanan bu çalisma BAKKA tarafindan düzenlenen zeyilname ile yetmis sekizbin TLye tamamlanmistir.

 

B- MESIRE ALANI YAPIMI KAPSAMINDA

          Gökçebey Ilçe Merkezi'ne yaklasik 4 Km uzaklikta  Kanyonun Parkur Baslangicina bir mesire alani olusturulmustur. Alana giris kisminda bir adet tanitim tabelasi yirmi bes adet yön tabelasi, on adet Masa Bank on adet Kamelya alisveris  yapilmasi ve ziyaretçilerin giyinip soyunmalari amaçli olarak bir adet Konteynir iki adet wc konulmustur.

C- SU DEGIRMENI TADILATI

      Vadi girisinden yaklasik 2 Km içeride harabe konumunda eski bir su degirmeni güvenli olarak görsele hazir konuma getirilecektir.

D-     EGITIM  

          Turizm gönüllüsü, bölgeyi iyi taniyan ve tanitim yapabilecek  kisilere Rehberlik egitimi ile Bölgede olusabilecek kazalarda ilk yardim ve kurtarma yapabilecek kisilere kurtarma egitimi verilecektir.

E -  TANITIM 

           Dogal ve kültürel açidan potansiyeli olan bölgenin turuzim gelirlerinin artirilmasina katki saglamak ve Kanyonu ve yakin çevresini degerli ve çekici kilan en önemli unsur olan bozulmamis dogal yapisini, görülmeye deger bir tabiat güzelligi olan yedi adet selaleyi ön plana çikartmaktir için görsel ve sosyal medya tanitimi yapilacagi ögrenildi.