CHP LIDERI KILIÇDAROGLU, ZONGULDAK’IN ALTINDA BIR SERVET VAR AMA ÇIKARAMIYORUZ

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, “Türkiye Tas Kömürü Kurumunun yeniden ayaga kaldirilmasi lazim. Yeniden kömür üretmesi lazim.  Yeniden isçi istihdam etmesi lazim.  Kesinlikle kömür ithalatinin zorunlu olmadikça yasaklanmasi lazim.  Ne demek kömür ithalati, memlekette kömür var, kesinlikle yasaklanmasi lazim” dedi.

Genel Baskan Kiliçdaroglu, CHP Enerji Politikalari Birimi tarafindan Zonguldak’ta düzenlenen Taskömürü Çalistayi’nda yaptigi konusmada özetle sunlari söyledi:

“Bütün savaslarin arka perdesine baktiginizda savasin nedeni aslinda enerji kaynaklaridir. Dünya savaslarinin çikislarina bakin, enerji kaynaklari yüzünden savaslar çikmistir. Osmanlinin batisi ekonomik bagimsizliginin olmamasindan kaynaklandi.

Ilk uçak fabrikamizin temeli 1925 yilinda Kayseri’de atilir. 9 yil sonra Kayseri’den kalkan ilk uçagimiz Ankara’ya iner. 1940’li yillarda Türkiye uçak ihraç eden ülkedir.

Enerjide nereden nereye geldik. Cumhuriyetin kurulusunda birilerine muhtaç olmayalim diye kendi enerji kaynaklarimizi, kendi sularimizi bir sekliyle enerji elde etmek için kullanirken 1990’dan itibaren 2015’e enerji ithalatimiz yüzde 301 artti. Bu ne demektir disa bagimli bir enerji politikamiz var demektir.

 

EN FAZLA DOGALGAZ ITHAL EDEN 5. ÜLKEYIZ

Ham petrolün ithalati büyük bir kismi Irak’tan geliyor. Dogalgaz Rusya’dan geliyor. Kullandigimiz dogalgazin yüzde 53’ü Rusya’dan. Su anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti enerji konusunda Rusya’ya bagimlidir. Yani kazaen Ruslarla ile kavga etsek Rusya dogalgazin vanalarini kapatsa hepimiz tir tir titreyecegiz soguktan.

Hiçbir ülke Türkiye Cumhuriyeti kadar enerji konusunda bir ülkeye bagli degil. Dogalgaz kullaniminin yüzde 99’unu ithal ediyoruz. En fazla kömür ithal eden 7.ülkeyiz. En fazla dogalgaz ithal eden de 5. ülkeyiz. Enerji ithalatina ne kadar para ödüyoruz, sadece son iki yilin rakamini verecegim, 2016’da 27 milyar dolar verdik. 2017 yilinda 37 milyar dolar verdik.

 

TÜRKIYE ENERJI LOBILERINE TESLIM OLDU

Disaridan kömür ithal ediyoruz. Zonguldak’ta kömür var. Stratejik ürün. Binlerce insan buradan geçiniyor, neden ithal ediyoruz? Hangi gerekçeyle ithal ediyorsun? Kisi hem çalisiyor, hem üretiyor hem kazaniyor, Türkiye kazaniyor, ’efendim disarida daha ucuz biz disaridan getirecegiz’. Bunun arkasindaki yatan model sudur; Türkiye enerji lobilerine teslim olmus durumda. Lobilerin yönettigi bir ülke adam olmaz. Lobilerin yönettigi bir ülke egemen güçlerin politikalarina teslim olur. Dolayisiyla siz enerjide gidersiniz Rusya’ya bagimli hale gelirsiniz.

Ve gelecegimiz enerji açisindan büyük bir risk tasiyor. Mardin’in köylerinde su anda elektrik kesik. Istanbul’da 1 milyona yakin ailenin elektrigi ve dogalgazi kesik borcunu ödemedigi için. Geldigimiz nokta dramatik bir noktadir.

 

ZONGULDAK’IN ALTINDA BIR SERVET VAR AMA ÇIKARAMIYORUZ

Rusya’dan kömür aliyoruz. Amerika’dan kömür aliyoruz. Kolombiya’dan kömür aliyoruz. Güney Afrika’dan kömür aliyoruz. Zonguldak’in altinda bir servet var ama buradan çikarmiyoruz. Niçin, ‘efendim isçinin ücretleri çok yüksek, sendikali’. Bizim projemiz, nerede bir maden isletmesi varsa orada mutlaka sendika olmali. Ama biz sendikaciligi söyle düsünüyoruz, ücret sendikaciligi hayir.

Bir ayrimciliktan söz edildi. Parlamentoya bir yasa geldi. Soma’dan sonra geldi. Dediler ki biz bunlari sehitler gibi kabul edecegiz. Hayatini kaybeden maden isçisinin çocugunu devlete sinavsiz alacagiz. Güzel. Biz dedik ki ayirim yapilmaz. Is kazasi geçirip hayatini kaybedenler arasinda ayirim yapilmaz. Sehitler arasinda ayirim yapilmaz. Gaziler arasinda ayirim yapilmaz. Simdi bakiyorsunuz 15 Temmuz sehitleri ve gaziler için ayri statü var. 35-40 derecede terörle mücadele edip hayatini kaybeden sehitler için daha düsük bir statü var. Afrin’dekiler de benzer statü içinde. Sehitler hepimizin sehidi. Hepimizin gururu. Sehitler arasinda ayirim olur mu? Madende, is kazasinda hayatini kaybetmis, ‘su tarihe kadar kaybettiysen sana imkan saglayacagim, o tarihten sonra kaybedersen imkan saglamam’.

 

IS KAZALARINDA DÜNYA BIRINCISIYIZ

Bizimle gelismis ülkeler arasinda söyle bir fark var. Gelismis ülkeler önce risk analizi yaparlar. Kontrol edilir. Test edilir. Her sey tamamsa isçiye denilir ki ‘buyurun asagiya inebilirsin’. Bizde ise isçi gönderilir, patlama olur, isçi öldükten sonra önlem aliriz. Böyle bir yönetim anlayisi olmaz. O nedenle is kazalarinda dünya birincisiyiz.

Türkiye Tas Kömürü Kurumunun yeniden ayaga kaldirilmasi lazim. Yeniden kömür üretmesi lazim. Yeniden isçi istihdam etmesi lazim. Kesinlikle kömür ithalatinin zorunlu olmadikça yasaklanmasi lazim. Ne demek kömür ithalati, memlekette kömür var. Kesinlikle yasaklanmasi lazim.”