HAYIR SEVER ÖRNEK ISADAMI IZZET BAYSAL

Gerek kisiligi gerekse de Bolu’ya  kattiklari ile sadece Bolu halkinin degil tüm halkimizin hakli sevgisini ve saygisini kazanan Isadami Izzet Baysal.


Bolu’ya kazandirdigi eserler O’nu bizim gözümüzde ölümsüz kilarken, hayirseverligi tüm toplumumuza örnek olmustur. 5  Mart'ta  18’ci ölüm yil dönümü.

Izzet Baysal Kimdir ?


M. Izzet Baysal 1907 yilinda Bolu'da dünyaya geldi. Babasi Rüstiye mektebi mezunu Memur Ahmet Canip Efendi, annesi Bolu'nun Alpagut köyünden Hafiz Behiye hanimdir. Ailenin dört çocugu oldu, en küçükleri Izzetti.

Ilk ve Orta Ögrenimini Bolu'da tamamladi. Yüksekögrenimini Istanbul'da Mekteb-i Sultan-i Nefise ( bu gün Mimar Sinan Üniversitesi)'nde yapti. Babasini 1927 yilinda kaybettmesi üzerine, zorlu bir egitim süreci geçirir, bir yandan çalisip bir yandan okulunu tamamlar, 1931 yilinda Mimar olarak mezun olur.

Memuriyet hayatina Bolu Nafia (Bayindirlik) Müdürlügünde Mimar olarak basladi. 1932 yilinda birkaç arkadasi ile birlikte Gerede Ilçesi'nin imar planini yapti. Daha sonra Ankara'da Milli Müdafaa Vekaleti Hava Müstesarligi'nda Mimar olarak çalismaya basladi. Görevi icabi Eskisehir hava Meydani insaatinin koordinatörlügünü yapti. 1934 yilinda bu görevinden istifa eder ve Eskisehir Belediyesi'nde Fen Isleri sefi olarak göreve baslar. Ayni yil Eskisehir Lisesi'nde Cografya Ögretmeni olarak görev yapan Çanakkale'li Refika Pinar ile evlenir.

1936 yilinda Ankara'da serbest olarak çalismaya basladigini görürüz. 1939 yilinda tek evlatlari olan Esin dünyaya gelir. Ankara'da Azerbaycan temsilcisi Sadri Maksudi Aral'in ve Medine Muhafizi Fahrettin Pasa'nin kösk projelerini Izzet Baysal yapmistir. 1939 yilinda askerligini yapmak üzere Afyon'a gitmistir ve 1942 yilinda tekrar Ankara'ya dönmüstür. Baslayip bitirdigi insaatlara gelince; Ankara Etlik veteriner Laboratuvari, Bolu Devlet Hastanesi, Bolu Lisesi, Bolu Ziraat Bankasi Evleri, Bolu Kiz Enstitüsü (Zübeyde Hanim Kiz Meslek Lisesi), Bolu Kapali Cezaevi, Bolu Adapazari yolu üzerindeki Melen köprüsü insaati ve yol insaatlari bunlardan bazilaridir.

1994 yilinda Cumhurbaskani Süleyman Demirel tarafindan "TC Devlet Üstün Hizmet Madalyasi" ile onurlandirilmistir. Abant Izzet Baysal Üniversitesi, ODTÜ, Mimar Sinan Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi senatolari "Egitimde Onursal Doktora" payesi vermistir. TBMM 2006 Yilinda Izzet Baysal Vakfina TBMM Üstün Hizmet Ödülü vermistir.

5 Mart 2000 tarihinde 93 yasinda ölmüstür. Naasi Bakanlar Kurulu karari ile ve kendi arzusu üzerine Abant Izzet Baysal Üniversitesi Gölköy kampüsündeki anit mezarina defnedilmistir. 2003 yilinda Can Dündar'in yapimciliginda Izzet Baba adiyla belgeseli çekildi. 2010 yilinda ise Nuray Özdemir'in yazdigi ve hayatinin anlatildigi Cumhuriyetin Öncü Sanayicisi IZZET BAYSAL adiyla bir biyografisi yayinlandi.


Eserleri:

Egitim tesisleri:

Sariyer Izzet Baysal Kresi
Abant Izzet Baysal Üniversitesi
Nafize Baysal Kresi
Izzet Baysal Anaokulu
Alpagutbey Behiye Baysal ilkögretim Okulu
Mehmet Baysal ilkögretim Okulu
Canip Baysal Ilkögretim Okulu
Atatürk Ilkögretim Okulu
50.Yil Ilkögretim Okulu
Behiye Baysal Ilkögretim Okulu
Izzet Baysal Çiraklik Egitim Merkezi
Izzet Baysal Halk Egitim Merkezi ve Aksam Sanat Okulu
Izzet Baysal Anadolu Lisesi
Mimar Izzet Baysal Anadolu Teknik Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi
Izzet Baysal Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
Zübeyde Hanim Kiz Meslek Lisesi Yurdu ve Defile Salonu
Dr. Tevfik Atay Saglik Egitim Merkezi
Canip Baysal Lisesi
Ticaret Meslek Ve Anadolu Lisesi Bilgisayar Laboratuvari
Çaydurt Ilkögretim Okulu Bilgisayar Laboratuvari
Gazipasa Ilkögretim Okulu Bilgisayar Laboratuvari
Sakarya Ilkögretim Okulu Bilgisayar Laboratuvari
Cumhuriyet Ilkögretim Okulu Bilgisayar Laboratuvari
Emine ve Mehmet Baysal Uygulama Okulu
Ümit Çetak Çok Programli Lisesi

Saglik tesisleri:

36 adet Izzet Baysal Saglik Ocagi
Refika Baysal Ana Saglik Merkezi
Mehmet Baysal Hemsire Egitim Merkezi
Izzet Baysal Devlet Hastanesi
Sariyer Izzet Baysal Saglik Merkezi
Izzet Baysal Kadin Dogum ve Çocuk Hastanesi

Sosyal tesisler:

Izzet Baysal Bulvari
Baysal Cami
Bolu Izzet Baysal Çocuk Yetistirme Yurdu
Bolu Izzet Baysal Huzurevi
Istanbul Izzet Baysal Huzurevi

Aldigi Madalya ve Ödüller:

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyasi
Orta Dogu Teknik Üniversitesi Onursal Doktora
Mimar Sinan Üniversitesi Onursal Doktora
Abant Izzet Baysal Üniversitesi Egitimde Onursal Doktora
Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora