Akbas, Dünya ALS Günü nedeniyle açiklama yapti.

BEÜ Zonguldak Saglik Yüksek Okulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’den Yrd. Doç. Dr. Eda Akbas, Dünya ALS Günü nedeniyle açiklama yapti.

Dr. Eda Akbas, Amiyotrofik Lateral Skleroz’un (ALS) vücutta istemli kas hareketlerinden sorumlu olan motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybindan ileri gelen bir motor nöron hastaligi oldugunu bildirdi.

Hastaligin zaman içerisinde ilerleyerek uzuv kaslarinin yani sira dil ve yutak kaslarinin da güçsüzlesmesine ve buna bagli olarak hastanin günlük yasam aktivitelerinin çesitli ölçülerde kisitlanmasina neden olduguna isaret eden Akbas açiklamasinda sunlari kaydetti: “Ilerleyen evrelerinde solunum güçlügü nedeniyle hasta profesyonel tibbi bakima ihtiyaç duyar. Dünya çapinda, ortalama her yüz bin kisiden 1-2’ sinde ALS vakasina rastlanir. Genellikle 40-60 yaslari arasinda ve erkeklerde kadinlara oranla daha fazla görülür. ALS için henüz kesin tedavi bulunmamis olmakla beraber yeni ilaç çalismalari ve hastanin olabildigince konforlu bir yasam sürmesini saglayacak kisiye özel rehabilitasyon yöntemleri de gelisim göstermektedir. Bu amaçla kurulan ALS-MNH Dernegi (Amiyotrofik Lateral Skleroz Motor Nöron Hastaligi) ülkemizde farkindalik olusturma ve dernek çatisi altinda topladigi hastalara maddi ve manevi yardim köprüsü olusturma çalismalarina 2001’ den bu yana devam etmektedir.

“STEPHEN HAWKING BU HASTALIGA RAGMEN 53 YILDIR YASAMAKTA”

“ALS hastaligina maruz kalan pek çok insan için bilinen en ilham verici örneklerden biri 21 yasindayken ALS tanisi konulan büyük fizikçi Stephen Hawking'dir. Sadece birkaç yil daha yasayabilecegi sanilirken, geçtigimiz sene 74. dogum gününü kutlayan Hawking büyük bir azimle yasama tutunarak benzerine az rastlanir bir basari dehasi haline gelmistir. Ülkemizde ise bu hastalik attigi kafa golleri ile bilinen Galatasaray’li eski futbolcu Sedat Balkanli ile hatirlanir.

Biz saglik profesyonelleri için, hastalik yoktur, “hasta” vardir. En spesifik niteliklerine ragmen çesitli hastalarda çok farkli seyirler gösterebilen, hastanin hayatinda çesitli düzeylerde kisitlamalara neden olabilen ALS ve ALS gibi pek çok nörolojik tabloda, tedavi ve rehabilitasyon yaklasimlari da ayni oranda degisken ve hastaya özeldir.

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) konusunda toplumsal bilinç olusturmak amaciyla Dünya’ da ve Türkiye’ de 21 Haziranda, "Dünya ALS Günü" etkinlikleri yapilmaktadir. Bu baglamda, bir saglik mensubu olarak mesakkatli bir sinav olarak degerlendirdigim ALS hastaligindan muzdarip hastalarimizin Dünya ALS Günü’ nü kutluyor, hastanin da dahil oldugu basarili bir ekip çalismasi ile ALS hastalarinin yasam kalitesini artiracak önlem ve uygulamalarin gelistirildigi saglikli günler diliyorum.”