MILLETVEKILI HABERAL, ZONGULDAK SORUNLARINI TBMM'DE KONUSARAK GÜNDEME GETIRDI

Elektrik Piyasasi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Teklif”iyle ilgili söz alan Haberal, “Enerjide ve elektrikte kayip-kaçagi konusurken, kayip-kaçagin baskenti Zonguldak’tan hepinize selam olsun” sözleriyle konusmasina basladi.

Milletvekili Haberal ; Türkiye’nin yilda 30 milyon ton kömür ithal etmesine karsilik, Zonguldak’ta 1 milyon 300 milyon ton kömür rezervi oldugunu ancak isçi açiklari nedeniyle Türkiye Taskömürü Kurumu’nda kömür üretiminin hizla düstügüne dikkat çekti.

“ZONGULDAK, KAYBOLMUS HAYATLARIN BASKENTIDIR”

AK Parti eski hükümetleri bakanlarinin ve milletvekillerinin “TTK’ya isçi alacagiz” sözlerinin tutulmadigini, bölgenin termik santraller cenneti haline dönüstürüldügüne de vurgu yapan MHP’li Erkan Haberal, “Enerjide ve elektrikte kayip-kaçagi konusurken, kayip ve kaçagin baskenti Zonguldak’tan hepinize selam olsun diyerek sözlerime baslamak istiyorum. Zonguldak; kaybolmus hayatlarin baskenti. Zonguldak terk edip, gitmek zorunda kalanlarin baskenti. Kaybolmus hayatlar diyorum. Çünkü; 5 binin üzerinde madenci sehidi vardir. Her birini saygiyla ve minnetle aniyorum. Kaçak diyorum çünkü; 2002 yilinda 670 bin olan nüfusu, ülkemizdeki nüfus artis hizina ragmen 597 bin olan Zonguldak. 2002 yilinda Türkiye Taskömürü Kurumu’nda çalisan isçi sayisi 15 bin 774, üretilen kömür 2 milyon 245 bin ton iken, 2015 yilinda çalisan isçi sayisin 8 bin 952’ye düstügü, üretilen kömür miktarinin 1 milyon tonun altina düstügü Zonguldak.

“ISÇI ALACAGIZ SÖZÜ VERDILER, ALMADILAR”

Ülkemiz yilda 30 milyon ton taskömürü tüketiyor ve bunun yüzde 10’unu bile üretemiyoruz. Her yil yaklasik 4 milyar dolar yurtdisina gidiyor ve Zonguldak kömür havzasinda halen 1 milyar 300 milyon ton kömür rezervi var. Fakat isçi sayisi hala israrla düsüyor. 2002’de, 2007, 20011, 2015 seçimlerinde AK Parti hükümetleri ‘isçi alacagiz diye söz verdikleri’ halde, isçi sayisi hala düsüyor.

Bakaninizin Zonguldak’a gelip söz verdigi, Sayin Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupinar’in “3000 bin kisi alinacak” diyerek, Zonguldak’a müjde verdigi halde, Zonguldak’ta isçi sayisi israrla azaliyor.

“TERMIK SANTRALLERIN SEBEBI, KÖMÜRDÜR”

Zonguldak’ta kayip-kaçak dedik, kömür dedik, sebebi ÇATES, elektrik santralleri. Zonguldak’ta elektrik santrallerinin kurulmasinin sebebi, kömür olmasidir. Ama kömür yurt disindan getiriliyor. Bir zamanlar üretiminde bedel ödeyerek, dünyada belli bir yer edinen Zonguldak, suanda ithal kömürün merkezi haline geldi. Zonguldak’ta çevre kirliligi, Dünya Saglik Örgütü’nün hava kirliliginde güvenlik limitinin üç katinda. Buna ragmen yeni santraller yapiliyor, buna ragmen Zonguldak’ta maden kömürü üretilmiyor, isçi alinmiyor, norm kadro 14 bin olmasina ragmen, sizden önceki sayin bakan, bakanlarinizin ve milletvekillerinizin ‘isçi alinacak’ diye söz vermesine ragmen, Zonguldak’a israrla yeni santraller yapiliyor, israrla üretim arttirilmiyor. Zonguldaklilar bu hava kirliliginde, hiç olmazsa zehir soluduklarinin farkinda. Kendi zehirlerini solumak istiyorlar. Ukrayna’dan gelen kömürün zehrini solumak istemiyorlar.

“ACABA; TTK ÖZELESECEK MI SAYIN BAKAN?”

Sayin Bakan Berat Albayrak, sizde lütfedip cevap verdiniz. “Zonguldak’ta üç tane termik santral var, yeni termik santrallerin ÇED raporlari görüsülüyor, ne yapmayi düsünüyorsunuz? Zonguldak’a yeni personel, TTK’ya isçi alacakmisiniz?” diye sordum ve bana, “Zonguldak’ta suanda 7 tane elektrik üretim tesisi oldugunu ve Zonguldak’ta 3 bin 200 isçiye ihtiyaç duyuldugunu, Hazine Müstesarligini buna, zarar ettigi gerekçesiyle müsaade etmedigini” söylediniz. Tamam, çok güzel. Ama 30 milyon ton yurt disindan ithalat yapiliyor. Ukrayna’dan kömür aliyoruz. Kömür üreten Zonguldak, en fazla kömür alan memleket haline geldi. Kurulu kapasitemiz 5 milyon ton ve Zonguldak’ta 1 milyar, 300 milyon ton rezerv var. Ama çalisan sayisi israrla düsürülüyor, israrla eleman alinmiyor. Acaba TTK özelesecek mi sayin bakan?

“KANDIRDILAR DEMIYORUM, DILIM VARMIYOR”

Türkiye, enerji açigini kapatmak için eger yeni santraller israrla yapiyorsa ve buna yer olarak Zonguldak’i tercih ediyorsa; tercih etmesinin sebebi orada kömür yataklarinin, en zengin maden yataklarinin olmasidir. Bütün bunlara ragmen israrla halen Ukrayna’dan ithal kömür getirilip, yeni ÇED raporlari veriliyorsa, bunda soru bir soru isareti var sayin bakan.

Kayip ve kaçagin baskenti Zonguldak dedim. Zonguldak’in kayip-kaçagin baskenti olmasinin en büyük sebebi, burada kömür üretiminin yapilamamasi ve israrla kömüre dayali termik santrallerin buraya yapilmak istenmesi ve yapiliyor. Dünya’da hiçbir ülkede; sayin bakanin bana verdigi bilgiye göre, 78 km’lik bir çizgi içerisinde 13 tane santral yok. Zonguldak’ta su an 7 tane termik santral var. Üstüne yeni yapilacaklarla birlikte 13 tane santral olacak. Çevre ve Sehircilik Bakanina sordum, ‘hayir, 4 tane’ dedi. Sayin Bakana sordum, “7 tane” dedi. O zaman bakanliklar arasinda da bir uyum yok. Sayin Bakan Zonguldak’a olan özel ilginizin oldugunu biliyorum, onun için söylüyorum. Sizden önce Zonguldak’a giden bakanlar, sizin milletvekillerinize dogruyu söylemediler. Kandirdilar demek istemiyorum, dilim varmiyor. Sizin milletvekilleriniz, sizin bakanliginizin verdigi sözleri orada beyan ettiler”