LOZAN BARIS ANTLASMASININ YILDÖNÜMÜ

CHP Zonguldak Milletvekili Serafettin Turpcu, 24 Temmuz Lozan Baris Antlasmasi’nin 92. yildönümü nedeniyle yazili açiklama yapti.

Zonguldak Milletvekili Serafettin Turpcu yaptigi yazili açiklamada, antlasmanin Türkiye açisindan 3 büyük önemi oldugunu vurgulayarak sunlari ifade etti.

Lozan Antlasmasi bir esitlik belgesidir. Basta Sevr olmak üzere, Birinci Dünya Savasi'ni bitiren baris antlasmalari, karsilikli müzakere yapilmadan, ilgili devlete dayatilmak suretiyle imzalatilmistir. Lozan bunun tek istisnasidir. Gerçek bir müzakere süreci sonucu imzalanmistir.

Lozan Iktisadi Bagimsizlik belgesidir ve iktisadi millilestirmenin ilk adimidir. Kapitülasyonlarin kaldirilmasi ve Duyun-i Umumiye borcu ödemesinin bir plana baglanarak ödenmesi, Türkiye'nin disa iktisadi bagimliliktan kurtulmak için ihtiyaç duydugu alt yapiyi kurmaya yöneltmistir.

Lozan bir siyasal bagimsizlik belgesidir. Bu nedenle bu antlasma Türkiye'nin kurucu belgesi`dir” Lozan’in asil önemi buradadir.

Nitekim Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Antlasmasina iliskin "Türk milletine karsi yüzyillardan beri hazirlanmis ve Sevr antlasmasiyla tamamlandigi zannedilmis büyük bir süikastin, sonunda neticesiz birakildigini ifade eden bir vesikadir" demistir.

Cumhuriyetimizin kurulus belgesi olan, vatanin bütünlügünü ve ulusun bagimsizligini tüm dünyaya kabul ettirdigimiz tarihsel bir zafer olan Lozan antlasmasini iyi anlamak ve anlatmak ülkemizin gelecegi için çok önemlidir.

Bu düsüncelerle, Lozan Antlasmasinin imzalanmasinin 92. yildönümünü yürekten kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüsmelerini yürüten kiymetli devlet adami Ismet Inönü’yü ve baskanligindaki heyetin degerli üyelerini saygi ve rahmetle aniyorum.