CHP'nin seçim bildirgesinin tam metni:

CHP’nin 200 sayfalik seçim bildirgesine göre emekliye çift maas ikramiye, asgari ücret bin 500 TL’ye çikiyor ve barajin yüzde 5’e indiriliyor.

CHP’nin 200 sayfalik “yasanacak bir Türkiye” sloganiyla açikladigi Seçim Bildirgesi 2015 kitapçiginda, “CHP, Cumhuriyetin kurucu ilke ve degerlerine bagli, çagdas bir sosyal demokrat partidir” ifadesi yer aldi. Kürt sorununun birinci sinif demokrasiyle daha fazla özgürlükle ve siyaset yoluyla çözülecegi ifade edilen bildirgede, “Çözüm, TBMM’de tüm siyasi partilerin katilimiyla, genis bir uzlasi ve mutabakatla saglanacaktir” denildi.

CHP’nin Seçim Bildirgesi 2015 kitapçiginda su vurgular yer aldi:

Atatürk devrimleri ve Alti Ok ilkesi

CHP özgürlükçüdür

CHP esitlikçidir

CHP dayanismacidir

CHP çogulcudur.

-YOLSUZLUKLA MÜCADELE-

“Umutlu bir gelecek için büyük dönüsüm hedefleri” basliginda su ifadeler yer aldi:

“Kamu yönetimi seffaf ve hesap verebilir olacak, kamu idaresinde uzmanlik kurumlarinin özerklikleri korunacaktir. Yolsuzlukla mücadele, kamu yönetiminin öncelikli hedefleri arasinda yer alacaktir.

-LAIKLIK VURGUSU YAPILDI-

Laiklik ve inanç özgürlügü korunacak ve gelistirilecektir. Laiklik, demokrasi ve toplumsal baris için bir zorunluluktur. Devlet, tüm inançlara esit mesafede duracak, tüm inançlara saygi gösterecektir. Din ve vicdan özgürlügü tam güvence altina alinacaktir. Din ve siyaset isleri ayri tutulacak, dinin siyasete alet edilmesine izin verilmeyecektir.

Özgürlük desteklenecektir.

-KÜRT SORUNU-

Kürt sorunu, birinci sinif demokrasiyle, daha fazla özgürlükle ve siyaset yoluyla çözülecektir. Çözüm, TBMM’de tüm siyasi partilerin katilimiyla, genis bir uzlasi ve mutabakatla saglanacaktir. Atilacak adimlarda hukuk kurallarinin baglayiciligi gözetilecek ve kamu vicdaninin yaralanmasina izin verilmeyecektir.

Büyük dönüsüm hedeflerine ulasmak için yapilacak siyasete uzlasmaci ve birlestirici bir dil kullanilacaktir.

Biz korkunun yerine umudun ülkesini kurmak için çalisanlarin partisiyiz.”

-“CUMHURBASKANLIGININ YÜRÜTME, YASAMA VE YARGI ÜZERINDE KURDUGU HUKUK DISI BASKILARI ORTADAN KALDIRACAKTIR”-

Türkiye’de Cumhurbaskanligi makami her düzeyde yetki ihlallerine ve yetki asimina sebep olmaktadir. Cumhurbaskanligi makami, bilinçli olarak siyasallastirilmis ve Anayasa’da çizilen görev taniminin ötesine geçmistir. Cumhurbaskanligi makaminin anayasal yeminden kaynaklanan konumu ve yetkileri kasitli olarak ihlal edilmis ve Cumhurbaskaninin sorumsuzlugu kötüye kullanilmistir. Yürütme organi, görev taniminin sinirlarini asmis, hukuku ihlal eden bir konuma sürüklenmistir. Tarafsiz olmasi gereken kurumlar partizanligin sembolü haline gelmistir. CHP, gerekli yasal düzenlemeleri yaparak ve yasalarin tam olarak uygulanmasini saglayarak parlamenter sistemi güçlendirecektir. Cumhurbaskanliginin yürütme, yasama ve yargi üzerinde kurdugu hukuk disi baskilari ortadan kaldiracaktir.

CHP, yurttaslarin geçmisten gelen kimliklerini ötekilestirmeyecek, yurttaslik haklarinin en ileri düzeye tasinmasini saglayacaktir.

-MIT-

MIT, Telekomünikasyon Iletisim Baskanligi (TIB) ve emniyet güçleri tarafindan yürütülen hukuksuz gözetleme ve fisleme faaliyetlerinin durdurulmasini saglayacaktir.

-KÜRT SORUNU-

CHP, Kürt sorununa da kapsayici demokratik yurttaslik anlayisindan hareketle yaklasacaktir. Sorunun Meclis’te kurulacak komisyonca ve Meclis’teki tüm partileri kapsayarak milli bir siyasal mutabakat ile çözülmesi saglanacaktir.

CHP gerekli tüm yasal ve idari önlemleri alarak yurttaslarimizin toplanti ve gösteri özgürlügünün gelismis demokrasilerdeki düzeye eristirilmesini saglayacaktir.

-YENI ANAYASA VURGUSU-

CHP, özgürlükçü demokrasinin gelismesi ve toplumsal barisin saglanmasi için tüm yurttaslarimizin özgürlüklerini genisleten ve koruyan yeni bir anayasaya ihtiyaç oldugunu savunmaktadir. CHP’nin hedefi, toplumsal uzlasiya ve siyasi partiler arasinda genis bir mutabakata dayali süreç temelli bir anayasa hazirlamaktir.

-GÜÇLENDIRILMIS PARLAMENTER SISTEM-

Bildirgede “güçlendirilmis parlamenter sistem” vurgusu yapildi.

Barajin düsürülecegi ifade edilen bildirgede, “Genel seçimlerde barajin yüzde 5’i geçmemesini saglayacagiz. Yurt disindaki yurttaslarimizin her 300 bin seçmene bir milletvekili düsecek sekilde 10 milletvekili ile temsil edilmesini saglayacagiz. Memurlarin siyasi partilere üye olma yasagini kaldiracagiz” denildi.

-BIBER GAZI KULLANIMINA SON-

Siyasi Ahlak Yasasinin çikarilacagi kaydedilen bildirgede, kolluk güçlerinin keyfi uygulamalarina, orantisiz siddete ve biber gazi kullanimina son verecek yasal düzenlemeler yapilacagi ifade edildi.

-HSYK YENIDEN YAPILANDIRILACAK-

Seçim Bildirgesinde, keyfi tutuklama ve gözaltilarina son verilecegi, Sulh Ceza Hakimliklerinin kaldirilacagi, Insan Haklari Ulusal Denetim Kurumu kurulacagi ifade edildi.

Gizli tanik uygulamasina son verilecegi belirtilen bildirgede, HSYK’nin Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcilar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrilacagi kaydedilerek söyle denildi:

“Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcilar Yüksek Kurulu seçimlerinde kadinlarin temsilini artirmak için cinsiyet kotasi getirecegiz. Yargiç ve savcilari idari olarak Adalet Bakanligina bagli olmaktan çikaracagiz.”

- SEMBOLIK YETKILERLE DONATILMIS CUMHURBASKANI-

“Tarafsiz Cumhurbaskani” vurgusu yapilan bildirgede su ifadeler yer aldi:

“Partiler üstü, sembolik yetkilerle donatilmis, yürütme ve yasama üzerindeki etkisi sinirlandirilmis bir Cumhurbaskanligi modelini yeniden tesis edecegiz.

Cumhurbaskaninin yargi ve diger üst düzey bürokrasi atamalarindaki yetkilerini kisitlayacagiz.

Cumhurbaskanliginin bütçesini anayasal tanimlara uygun olarak mütevazi ve hesap verebilir hale getirecegiz.

Örtülü ödenegin keyfi biçimde ve siyasi amaçlarla kullanilmasini engelleyecek sekilde yasal düzenlemeleri yapacagiz.

Cumhurbaskanina hakaret suçunun, yurttaslari sindirme amaciyla kullanilmasini mümkün kilan yasalari kaldiracagiz.”

Medya kuruluslari ve emekçileri üzerindeki baskilarin kaldirilacagi kaydedilen bildirgede, internet ve sosyal medya kullaniminin özgürlestirilecegi ifade edildi.

-CEMEVLERI YASAL STATÜYE KAVUSACAK-

Diyanet Isleri Baskanliginin tüm inançlara esit mesafede duracak sekilde yeniden yapilandirilacagi kaydedilen bildirgede, cemevlerinin diger ibadethaneler gibi yasal statüye kavusturulacagi belirtildi.

-“ZORUNLU DIN DERSLERINI KALDIRACAGIZ”-

Bildirgede, “Zorunlu din derslerini kaldiracagiz. Bu dersleri çogulcu bir içerige kavusturacak ve seçmeli hale getirecegiz. Din ve inanç temelli ayrimcilik ve nefret suçlarina karsi yasal yaptirim uygulayacagiz” denildi.

-ANADIL-

Bildirgede su ifadeler yer aldi:

“Talep eden tüm yurttaslarimiza anadil ögrenimi olanagi sunacagiz.

Suriye sinirindaki mayinli arazileri temizleyecek, tarim amaçli kullanim için yoksul köylülere dagitacagiz.

Koruculuk sistemi kaldirilacak.

Adlari degistirilen yerlesim yerlerinin eski adlarinin yeni adlariyla birlikte kullanilmasina olanak taniyacagiz.

Faili meçhul cinayetlerde zaman asimini kaldiracagiz.

Dersim arsivlerini tarihçilerin erisimine açacagiz.

Madimak Oteli’ni Hosgörü Müzesi yapacagiz.

Diyarbakir Cezaevini Insan Haklari ve Demokrasi Müzesine dönüstürecegiz.”

-“ISSIZLIGI YÜZDE 5’IN ALTINA INDIRECEGIZ”-

CHP’nin Seçim Bildirgesi kitapçiginda su sözler yer aldi:

“Tüm yurttaslarimiza is olanagi yaratacagiz.

Insani gelismislik endeksinde Türkiye’yi ilk 20’ye tasiyacagiz.

Üreten bir ekonomiyi ayaga kaldirarak yilda en az 1 milyon kisiye istihdam imkani saglayacagiz.

Issizligi yüzde 5’in altina indirecegiz.

-“ENFLASYONU YÜZDE 4’ÜN ALTINA DÜSÜRECEGIZ”-

Enflasyonu yüzde 4’ün altina düsürecegiz.

Merkez Bankasini keyfi müdahalelerden bagimsiz hale getirecek, kurumun itibarini iade edecegiz.

-KOBILER-

KOBI’lere ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarinda faizsiz isletme kredisi verecegiz.

Halbank’i özellestirmeyecek, KOBI’lerin ve esnafin ihtisas bankasina dönüstürecegiz.

Kuracagimiz Teknobank ile teknoloji gelisme bölgelerinin etkinligini artiracak, yenilikçiligi, teknoloji yatirimlarini ve adaptasyonunu, yeni teknoloji tabanli ürünleri ve e-ticaret faaliyetlerini destekleyecegiz.

-ASGARI ÜCRET BIN 500 TL-

Asgari ücret üzerindeki gelir vergisini kaldiracagiz.

Asgari ücreti bin 500 TL düzeyine çikaracagiz.

Asgari ücret artisinin belirlenmesinde enflasyon ve refah artis payi toplaminin dikkate alinmasini saglayacagiz.

Issizlik Fonundan yararlanma kosullarini yari yariya kolaylastiracagiz.

-ISSIZLIK FONU YÖNETIMINI ÖZERKLESTIRECEK-

Issizlik Fonu’nun yönetimini özerklestirecek ve fon yönetiminde sosyal taraflarin temsilini artiracagiz.

Is-Kur ile Mesleki Yeterlilik Kurumu is birligi içerisinde vasifsiz isçilere beceri kazandirmaya dönük uzun vadeli bir egitim programi uygulayacagiz

Program kapsaminda 800 bin issiz yurttasimizi, asgari ücret karsiliginda ödeme alacaklari 9-12 aylik egitim programlarina kademeli olarak yerlestirecegiz.

Programi bitirdikten sonra yeni ise giren kadinlar ve 18-29 yas arasindaki erkekler için 4 yil boyunca; 29 yas üzeri erkekler için 3 yil boyunca sigorta isveren primlerinin kamu tarafindan desteklenmesini saglayacagiz.

Ar-Ge harcamalarinin GSYH içindeki payini AB standardi olan yüzde 3 düzeyine çikaracagiz.

-UCUZ INTERNET-

Tüm yurttaslarimiza ucuz ve hizli genis bant internet erisimine kavusturacagiz.”

Bildirgede Girisimcilik Üniversiteleri, Girisimcilik Okullari kurulacagi belirtildi.

-MAZOTUN LITRESI 1,5 TL’YE DÜSECEK-

Bildirgede çiftçinin üretim amaçli kullanacagi mazotun litresini 1,5 TL’ye düsürülecegi, tarim sektöründe çalisanlarin sosyal güvenlik primlerinin 30 yasina kadar Hazine’den karsilanacagi belirtildi.

Bildirgede, baska geliri olmayan çiftçiye hane basina asgari ücret düzeyinde gelir garantisi saglanacagi, geçici tarim isçilerinin sosyal güvenligi devlet güvencesi altina alinacagi kaydedildi.

-ESNAFA SIFIR FAIZLI KREDI-

Esnafa ödedigi yillik vergi ve prim miktari kadar sifir faizli kredi kullandirilacagi belirtilen bildirgede, “Esnafin da sirketler gibi kira, araç gideri vb. is yeri masraflarini vergiden düsebilmesini saglayacagiz. Esnafin düsük faizli ve uzun vadeli kredilerle kira öder gibi kendi dükkaninin sahibi olmasini saglayacagiz. Tarihi çarsilari özerk yapiya kavusturacak, özel tesviklerden yararlanmalarini saglayacagiz” denildi.

-“SOSYAL GÜVENLIK DESTEK PRIMINI ÖDETMEYECEGIZ”-

Emekli olmus ancak isine devam eden esnafa Sosyal Güvenlik Destek Primi ödetilmeyecegi ifade edilen bildirgede, prim borcu olan esnafin da saglik hizmetlerinden faydalanmasinin saglanacagi vurgusu yapildi.

-ESNAFA EMEKLI MÜJDESI-

Esnafin da diger çalisanlarla ayni sürede emekli olmasi ve ayni haklardan yararlanmasinin saglanacagi belirtildi.

Bildirgede söyle denildi:

“Yönetici konumundaki esnafin milletvekili seçilemedigi takdirde görevine geri dönebilmesi için yasal düzenlemeleri hayata geçirecegiz.

Esnaf Bankaligi kurarak esnafin sorunlarina siyasette genis yer bulmasina olanak saglayacagiz.

Ruhsatlandirma islemlerinin esnaf odalari tarafindan yapilmasini saglayacagiz.”

-UMRE VE HAC SEYAHAT ACENTELERI ILE YÜRÜTÜLECEK-

Bildirgede yerli tur operatörlerin dogrudan desteklenecegi, seyahat acentelerinin çalisma yasasinin yeniden düzenlenecegi, seyahat acenteleri denetim yetkisini TÜRSAB’a verilecegi belirtildi.

Umre ve hac hizmetlerini, Diyanet Isleri Baskanliginin gözetiminde, yalnizca seyahat acenteleri ile yürütülecegi belirtildi.

-TARIM ARAZILERINDE, ZEYTINLIKLERDE ENERJI SANTRALI KURULMAYACAK-

Verimli tarim arazilerinde, ormanlarda, zeytinliklerde, balik üreme havzalarinda ve SIT alanlarinda enerji santrali kurulmacayagi ifade edilen bildirgede, “Eko-sistemi tahrip eden hiçbir HES projesine onay vermeyecegiz” denildi.

-YOKSUL AILELERE ÜCRETSIZ ELEKTRIK-

Bildirgede elektrik yoksullugu çeken yurttaslarin asgari tüketimlerini kamu güvencesi altina alinacagina dikkat çekilerek, 4 kisilik yoksul bir aile için aylik 230kw/saat elektrigin ücretsiz saglanacaginin alti çizildi.

-YOKSULA ÜCRETSIZ DOGALGAZ-

Yoksul ailelere ücretsiz dogalgaz temin edilecegi ifade edilen bildirgede, “Vergiden vergi alan (ÖTV üzerine KDV) uygulamasina son verecegiz” denildi.

-TKI YENIDEN YAPILANDIRILACAK-

Türkiye Kömür Isletmelerinin (TKI) yeniden yapilandirilacagi belirtilen bildirgede, su ifadeler yer aldi:

“TKI’yi tüm siyasi etkilerden arindirarak özerklestirecegiz. Sektörde taseron araciligiyla faaliyet gösterilmesine kesinlikle izin vermeyecegiz.

Sorunlarini giderememis riskli santrallerin kisa vadede ülkemizde kurulmasina izin vermeyecegiz.

-KART AIDATLARI 10 YIL SÜRE ILE BASVURU OLMAKSIZIN GERIYE DÖNÜK OLARAK IADE EDILECEK-

Tüketici Haklari Üst Kurulu kurulacagi belirtilen bildirgede, “Kredi dosya masraflarinin ve kart aidatlarinin 10 yil süre ile basvuru olmaksizin geriye dönük olarak iade edilmesini saglayacagiz. Elektrik tüketiminde alinan kayip kaçak ve sayaç okuma bedellerinin abonelere dogrudan iadesini saglayacagiz” denildi.

-AILE SIGORTASI-

CHP’nin güçlü sosyal devlet projesinin merkezinde Aile Sigortasi bulundugu belirtilen bildirgede söyle denildi:

“16,7 milyon kisi ve 3,75 milyon haneye sosyal destek saglayacagiz.

5 milyonun üzerinde yurttasimiza ilk kez sosyal yardim kapsamina alacagiz.

9,6 milyon yurttasimiza ilk kez düzenli nakit destek verecegiz.

Sosyal destekleri iki katina çikarak yardim türlerini artiracagiz.

-HIÇBIR HANENIN GELIRI 720 TL’NIN ALTINA DÜSMEYECEK-

Hiçbir hanenin gelirinin 720 TL’nin altina düsmemesini saglayacagiz.

3,2 milyon yurttasimiza ücretsiz olarak Genel Saglik Sigortasi kapsamina alacagiz.

Aile Sigortasi desteklerini kadinlara yapacagiz.

Çocuk desteklerini gebelikle birlikte yapacagiz.

Aile Sigortasi kapsamindaki tüm yurttaslarimizin GSS primlerini Hazine’den karsilayacagiz.

Çocuk isçiligini her durumda önleyecegiz.

-ASGARI ÜCRET 1500 TL-

Asgari ücret üzerindeki vergileri kaldiracak, en düsük ücreti 1500 TL’ye çikaracagiz.

-HAFTALIK ÇALISMA SAATI 40 SAAT-

Haftalik çalisma süresini ücrette bir azalma olmaksizin 40 saate indirecegiz.

Isverenin iflasi halinde kidem tazminati hakkini tüm diger isçi haklariyla birlikte öncelikli alacak durumuna getirecegiz.

-TASERON UYGULAMASINA SON-

Kamuda taseron isçiligine, alt-isveren ve rödovans uygulamasina, özel kesime de örnek olacak biçimde son verecegiz.

-4/C KAPSAMINDA DÜZENLENEN GEÇICI PERSONEL UYGULAMALARINA SON VERILECEK-

Kamu kurum ve kurulus kanunlarina dayanilarak yasama geçirilen her türlü geçici ve güvencesiz istihdam biçimlerine, 4/B kapsaminda düzenlenen sözlesmeli personel ve 4/C kapsaminda düzenlenen geçici personel uygulamalarina son verecegiz.

Bakanlar Kurulu tarafindan grevlerin ertelenmesine olanak veren düzenlemeleri iptal edecegiz.”

-KADIN GIRISIMCILERE 88 BIN TL HIBE ÖDENECEK-

Bildirgeye göre; yeni is kuracak kadin girisimcilere faturali harcamalari karsiliginda 33 bin TL’si avans olmak üzere 88 bin TL hibe ödenecek. Bireysel Emeklilik Sigortasinda devletin katkisini kadinlar için yüzde 33’e çikarilacak. En az yüzde 33 kadin istihdam eden sirketlere kurumlar vergisinde indirim uygulanacak. Kadinlardan sorumlu olacak bakanligin çalisanlarinin yüzde 70’i kadinlardan olusacak. Kadinlarin isgücüne katilimi kisa vadede yüzde 40’a, uzun vadede yüzde 60’a çikarilacak. Mobbing kavramlari Is Yasasina eklenecek.

-EBEVEYN IZNI-

Bildirgeye göre; ebeveyn izni yayginlastirilacak. Is yerlerinde emzirme odalari yayginlastirilacak, karakollar ve aile mahkemelerinde aile içi siddet birimleri olusturulacak. Kadin-Erkek Esitligi Genel Müdürlügü kurulacak. Mahalle düzeyinde kadin komisyonlari kurulacak, mahalli kadin komisyonlarina belediye meclisi toplantilarina katilma hakki taninacak.

-YOKSUL GENÇLER IÇIN 240 TL-

Egitim yardimlari üniversiteyi kazanamayan yoksul gençler için (18-20 yas) devam ettirilecek ve aylik 240 TL’ye kadar üniversiteye hazirlik destegi verilecek.

Maddi olanagi yetersiz olan tüm üniversite ögrencilere karsiliksiz egitim bursu saglanacak.

Uzun vadeli olarak yapilandirilmis Yüksek Egitim Yasam Destek Kredisi verilecek.

-“ÜNIVERSITE HARÇLARI KALDIRILACAK”-

Üniversite harçlari tamamen kaldirilacak.

En fazla iki kisilik odalardan olusan yurtlar insa edilecek.

Ihtiyaci olan tüm gençlere ücretsiz yurt olanaga saglanacak.

Yurtlarda ücretsiz genis bant internet erisimi saglanacak.

-GENÇLIK INDIRIMI-

25 yasindaki tüm gençler için ulasimda, kültür ve sanat etkinliklerinde çesitli magaza ve lokantalarda gençlik indirimi uygulanacak.

Gençlik ve Spor Bakanliginin çalisanlarinin 40 yasin altinda gençlerden olusmasi saglanacak.

29 yasindaki üniversite ögrencilerinin yari zamanli çalisabilmesini kolaylastirmak amaciyla gelir vergisi ve sigorta primlerinin devlet tarafindan karsilanmasi saglanacak.

Üniversite kampüslerinde ögrencilere yönelik istihdam olanaklari genisletilecek.

Kamu kurumlarinda yüksekögrenim ögrencilerine ücretli staj olanagi sunulacak.

Is kurmak isteyen 29 yasin altindaki üniversite ögrencileri için KOSGEB kapsaminda sektörel egitim olanaklari saglanacak ve yeterli düzeyde nakit destek verilecek.

-ASKERLIK SÜRESI KISALTILACAK-

Askerlik süresi kisaltilacak. Ögrencilerin askerlik hizmetlerini yaz tatillerinde üçer aylik dönemler halinde tamamlayabilmesi saglanacak.

Gençlik Evleri kurulacak.

TBMM’de Gençlik Ihtisas Komisyonu kurulacak.

Ulusal Gençlik Konseyi olusturulacak.

Üniversite ögrenci konseylerinin üniversite senatolarinda ve fakülte yönetimlerinde temsil edilmesi yasal güvence altina alinacak.

-YOKSUL ÇOCUKLARA NAKIT DESTEK-

Aile Sigortasi kapsaminda yoksul çocuklara nakit destek saglanacak.

-BEBEK SANDIGI-

Dogan her yoksul çocuga mama ve bebek bezi de dahil olmak üzere ilk alti aylik tüm hijyenik ihtiyaçlarini saglayan “bebek sandigi” verilecek.

Temel saglik hizmetleri her çocuk için ücretsiz hale getirilecek.

-ÇOCUK CEZAEVLERI KAPATILACAK-

Çocuk tutukluguna son verecek, çocuk cezaevleri kapatilacak.

-EMEKLILERE BAYRAMDA BIRER MAAS IKRAMIYE-

Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarinda birer maas ikramiye verilecek.

Çalisanlarin maasi ile emekli ayligi arasindaki uçurumun kapatilacagi ifade edilen bildirgede, “Emeklilerin milli gelir artisindan refah payi almasi saglanacak” denildi.

-EMEKLIYE BANKA PROMOSYONU-

Bildirgeye göre; emeklilere kamu çalisanlari ile ayni oranda banka promosyonu verilmesi saglanacak.

Emekliler için muayene ve ilaç katilim paylarini ve fark ücretleri kaldirilacak.

Adil bir intibak yasasi çikarilacak.

-YASA TAKILANLARA MÜJDE-

Emeklilik için yeterli çalisma günü sayisina ulastigi ve primlerini ödedigi halde yasinin dolmasini bekleyenlerin magduriyetleri giderilecek.

Emekli meclisleri kurulacak.

Emekli kulüpleri kurulacak.

-YASLI INDIRIMI-

Her türlü etkinlikte yasli indirimi uygulanacak.

Turizm Bakanligi bünyesinde ve TÜRSAB isbirligi ile gerçeklestirilecek kültür turizmi projeleri ile emeklilere makul ücretlerle gezi ve tatil olanagi saglanacak.

-YÜZDE 60 ENGELLILIK DÜZEYI IÇIN 600 TL YASAM AYLIGI BAGLANACAK-

Bildirgeye göre Aile Sigortasi kapsamindaki engellilere yüzde 40 engellilik düzeyi için 400 TL, yüzde 60 engellilik düzeyi için 600 TL yasam ayligi baglanacak.

Engellilerin tibbi malzeme ve ihtiyaçlari ücretsiz karsilanacak.

-50 BIN ENGELLIYE IS IMKANI-

Kamuda ve özel sektörde engelliler için ayrilan bos kadrolari doldurarak 50 bin engellinin istihdam edilmesi saglanacak.

Tüm kentlerde yasli bakimevi açilacak.

-YASLILARA ÖZEL SAGLIK HIZMETLERI-

Yaslilara özel saglik hizmetleri sunulacagi ifade edilen bildirgede, temel saglik hizmetlerinde katilim payi alinmasina son verilecegi belirtildi.

-YASLILIK AYLIGI 900 TL’YE ÇIKARILACAK-

Bildirgeye göre üç ayda bir 437 TL olarak ödenen 65 Yas Ayligi Aile Sigortasi kapsaminda 900 TL’ye çikarilacak.

Kidemli yurttas konseyleri kurulacak.

-KAMU PERSONELININ DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRILACAK-

Bildirgeye göre; Kamu Personel Yönetimi yeniden yapilandirilacak. Olusturulacak yeni personel rejiminde, yerel birimlerin, kendilerinde çalisan ve çalisacak personel konusunda özerk olabilmeleri saglanacak.

-ISTISNAI MEMURLUK UYGULAMASI KALDIRILACAK-

Kamu personelinin dokunulmazliklari kaldirilacak.

Istisnai memurluk uygulamasi kaldirilacak.

Üst düzey atamalar disindaki tüm kamu görevlerine girisi merkezi sinava tabi tutulacak.

Kamuda esnek çalisma ve performans degerlendirme sistemine son verilecek.

TBMM’de baskanligini muhalefetin yapacagi bir ‘Kesin Hesap Komisyonu’ kurulacak.

-EGITIMDE 1+8+4-

Bildirgede egitimde yapilacaklarda su sekilde yer aldi:

“Bir yil okul öncesi, 8 yil ilkögretim olmak üzere toplam 9 yil temel egitim ve 4 yil ortaögretimden olusan 1+8+4 egitim sistemini hayata geçirecegiz.

-ÖGRENCILERI OKUL KAZALARINA KARSI SIGORTALATILACAK-

Ögrencileri okul kazalarina karsi sigortalatacagiz.

Müfredati kadin erkek esitligini gözetecek sekilde yeniden düzenleyecegiz.

Felsefe ve demokrasi kültürü derslerinin tüm okullarda okutulmasini saglayacagiz.

‘Inkilap tarihi’ dersinin liselerde, ‘Cumhuriyet dönemi tarihi’ olarak yeni ve zengin bir içerikle okutulmasini saglayacagiz.

Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini seçmeli ders olarak düzenleyecegiz.”

-TÜM ÖGRETMENLER KADROLU ATANACAK-

Ücretli ögretmen uygulamasina son verilecegi ifade edilen bildirgeye göre; tüm ögretmenler kadrolu olarak atanacak.. Ögretmenlerin ek ders ücretleri yükseltilecek.

-ATAMA BEKLEYEN ÖGRETMENLER-

Atama bekleyen ögretmen sorununun kadrolu atamayla çözülecegi belirtilen bildirgede, 140 bine yaklasan ögretmen açiginin kapatilacagi kaydedildi.

Bildirgeye göre yoksul ögrencilere zorunlu egitimi kapsayan tüm dönemler için aylik 240 TL egitim destegi verilecek. Yoksul ögrencilerin ögrenim araç ve gereçleri ücretsiz saglanacak. Tam gün egitim çerçevesinde tüm ögrencilere sicak ögle yemegi verilecek.

-TEMEL EGITIME BASLAMA YASI 7 YASINA (72 AYDAN SONRA) YÜKSELTILECEK-

Temel egitime baslama yasi 7 yasina (72 aydan sonra) yükseltilecek.

Mesleki egitim 8 yillik ilkögretimin disina çikacak.

Ilkögretimi basariyla tamamlayan ögrenciler meslek liselerine sinavsiz giris yapabilecek.

-YÖK KALKACAK-

YÖK kalkacak.

-SAGLIK TELEVIZYONU KURULACAK-

CHP’nin seçim bildirgesine göre; tüm evlere musluklardan saglikli ve içilebilir su verilmesini saglanacak.

Ulusal düzeyde 24 saat kesintisiz yayin yapacak bir saglik televizyonu kurulacak.

Prim ödemis olmak saglik hizmeti almanin ön kosulu olmaktan çikarilacak.

-SAGLIKTA KATILIM PAYI KALDIRILACAK-

Katilim payi, ilave ücret vb. ödemeler kaldirilacak.

Hastane ve doktor randevu telefonlari ücretsiz olacak.

Yoksul ailelere ücretsiz ilaç temin edilecek.

Engelliler için evde fizik tedavi olanagi sunulacak.

Acil hizmet servis hizmetleri ücretsiz hale getirilecek.

Doktorlarin hastaya ortalama 15 dakika zaman ayirmasi temin edilecek.

Ücretsiz Saglik Danisma Hatti kurulacak.

-SANAT YASASI-

Bildirgede kültür ve sanat alaninda yapilacaklar da su sekilde yer aldi:

“Çagdas bir Sanat Yasasi olusturacak.

Kültür Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligindan ayri bir bakanlik haline getirilecek.

Atatürk Kültür Merkezi hizla onanarak sanatin hizmetine sunulacak.”

-PASSOLIG KALKACAK-

Bildirgede spor alaninda yapilacaklara isaret edilerek, e-bilet ve Passolig’in kaldirilacagi ifade edildi.

Bildirgeye göre Türkiye Spor Konseyi kurulacak. Kamuya ait spor tesisleri okullarin, amatör spor kulüplerinin ve tüm yurttaslarin kullanimina açilacak. Ülke genelinde düzenli olarak sportif yetenek taramasi yapilacak. Spor Kulüplerine Destek Fonu olusturulacak.

-ULASIM-

Bildirgeye göre, 3. Bogaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projeleri gözden geçirilecek. Kirsal bölgelere ve turistik bölgelerde orta mesafe hizli tasimaciligi saglamak için Ray Otobüsü sistemleri kurulacak.

-GÜVENLIK KOMISYONU-

TBMM’de güvenlik güçlerinin icraat ve faaliyetlerini denetleyecek bir Güvenlik Komisyonu kurulacagi ifade edilen bildirgede su ifadeler yer aldi:

“Güvenlik güçlerinin Avrupa Polis Etigi kurallarina göre egitilmesini saglayarak, orantisiz güç kullanimina son verecegiz.

Güvenlik güçlerinin özlük haklarini ve çalisma kosullarini iyilestirecegiz.

Emniyet teskilatinda görev yapan personelin emeklilikte katsayi magduriyetini giderecegiz.

-EKOLOJIK ANAYASA-

CHP’nin Seçim Bildirgesine göre; Ekolojik Anayasa hazirlanacak.

Çevre davalarinda mahkeme masrafi olmayacak, bilirkisi masraflari Hazine üzerinden karsilanacak.

-EKOLOJIK KONUTLAR-

Beton kuleler yerine saglam ve dayanikli ekolojik konut projeleri üretilecek.

‘Her üç otomobil için iki agaç’ kampanyasiyla otoparklar estetik ve kente uyumlu biçimde tasarlanacak.

Çevre kirlenmesinin bedeli kullanana ve kirletene ödetilecek.

-PET SHOPLARDA CANLI HAVYAN SATISI YASAKLANACAK-

Bildirgede hayvan haklarina dikkat çekilerek, “Pet shoplarda canli havyan satisi yasaklanmasini, hayvana iskencenin sistematik hale getirildigi sirk, yunus parki ve benzeri kurumlarin kapatilmasini saglayacagiz” denildi.

Bildirgeye göre Su Kanunu çikarilacak.

-AKILLI KENTLER-

Bildirgeye göre akilli kentler yayginlastirilacak.

Ulusal Mekansal Gelisim strateji plani hazirlanacak.

-2/B’DE YENI SÜRE-

2/B arazisinde binasi olup hak sahipligi sartlarini tasidigi halde, bedelin yüksek olmasi ya da taksit süresinin yetersizliginden dolayi basvuru yapmamis yurttaslara yeni bir süre taninacak.

Imar Affi Kanuna göre Tapu Tahsis Belgesi sahibi olan ya da Tapu Tahsis Belgesini hak etmis olmakla birlikte henüz bu belgeyi almamis olan yurttaslara bir yil içerisinde tapulari verilecek.

-KIRA YARDIMI-

Kirada oturan dar gelirli yurttaslara saglikli konutlarda oturabilmeleri için gelir düzeylerine göre kira yardimi yapilacak.

-ISTANBUL-

Bildirgede Istanbul için ayri bir bölüm ayrildi.

Istanbul’un vasifli is gücünün merkezi haline getirilecegi ifade edilen bildirgede, tarihi ve kültürel dokunun korunarak rayli sistemlerin Istanbul ulasimindaki payini yüzde 50’ye çikarilacagi belirtildi. Deniz ulasimini Istanbul ulasim aginin odagina yerlestirilecegi ifade edilen bildirgede, “Istanbul’un her dinin, mezhebin, etnik grubun, cinsel yönelimin ve cinsiyetin özgürce yasadigi bir kent olmasini saglayacagiz” kaydedildi.

-ANKARA-

Bildirgede Ankara’ya ayri bir bölüm ayrilarak söyle denildi:

“Cumhuriyet Ankara’sina sahip çikacagiz.

Ankara’nin baskent islevlerini güçlendirecek, devlet kurumlarinin ve kamu bankalarinin merkezlerinin baska illere tasinmasina izin vermeyecegiz. “

-IZMIR-

Izmir’e ayri bir basligin açildigi bildirgede, “Izmir’i biyomedikal sanayisinde bir dünya devine dönüstürecegiz. Tarihi turizminin önde gelen merkezlerinden olan Selçuk ve Bergama’yi, rayli sistemlerle Izmir kent merkezine ve havalimani baglayacagiz” denildi.

-YEREL YÖNETIMLER-

Bildirgede yerel yönetimlerde yapilacaklar da söyle siralandi:

“Büyüksehir statüsündeki illerde, köylere tüzel kisiliklerini yeniden kazandiracagiz.

Belediyelerin yatirim kararlarinin, ihalelerinin ve harcamalarinin düzenli olarak internete ilan edilerek kamu denetimine açilmasini saglayacagiz.

Belediye baskanlarinin, yöneticilerinin servet beyanlarinin her yil yenilenerek internette yayinlanmasini yasal zorunluluk haline getirecegiz.

Basta belediye meclisi, kent konseyi, kent kurultayi, ekonomik ve sosyal konsey toplantilari olmak üzere kentle ilgili karar alma süreçlerini içeren önemli toplantilarin yerel radyo ve televizyon kanallarinda canli olarak yayinlanmasini saglayacagiz. “

-ANKARA-DIYARBAKIR HIZLI TREN HATTI-

“Dogu ve Güneydogu Anadolu’nun ekonomik kalkinmasi” basliginda bildirgede yapilacaklar da söyle anlatildi:

“Dogu ve Güneydogu’da seçilmis yatirimlara sifir faizli ve uzun vadeli kredi verecegiz.

GAP’i hizla tamamlayacagiz.

Ankara-Diyarbakir hizli tren hattini bitirecegiz.”

-DIS POLITIKA-

Bildirgede Avrupa Birligine dikkat çekilerek, “Türkiye’yi AB’nin saygin bir üyesi yapacagiz” denildi.

Bildirgeye göre yurt disinda verilen “askerlik yapamaz raporunun” Türkiye tarafindan da kabul edilmesi saglanacak; yurt disinda yasayan yurttaslarin askerlik hizmetini tanitim programlarinda görev yaparak tamamlamalarina olanak taninacak

-SURIYE-

Bildirgede Suriye basliginda su ifadeler yer aldi:

“Suriye’de baris ve istikrari saglamaya dönük adimlar kalici barisi saglamaya dönük bütün uluslararasi girisimleri ve BM Suriye Özel Temsilcisinin çalismasini destekleyecegiz. Suriye’de sürmekte olan savasta taraf tutmayacak, Suriye’nin gelecegine dis müdahaleler olmaksizin Suriye halkinin karar verebilecegi kosullarin yaratilmasina yardimci olacagiz” denildi.

-TERÖRLE MÜCADELE-

Bildirgede, “Türkiye’nin teröre destek veren bir ülke olarak anilmasini engelleyecegiz. ISID basta olmak üzere Irak ve Suriye’deki teröristlere yapilan her türlü yardimi önleyecegiz ve teröre karsi kesin tavir alacagiz. Türkiye havalimanlarinin ve sinirlarinin Irak ve Suriye’den giden teröristlerin bir siçrama tahtasina dönüsmesini önleyecegiz” denildi.