Turizm Haftasi kutlama Etkinlikleri Anit Agaç Ile Devam Ediyor.

Gökçebey Ilçesine bagli Veyisoglu Köyü, Koca Mese Mevkiinde yer alan palamut mese agacinin efsanesinin anlatildigi, müzik ziyafeti sunumu ve çay ikramina; Belediye Baskani Vedat Öztürk, Ilçe Milli Egitim Müdürü Fazil Aytas, Halk Egitim Merkezi Müdürü Hüseyin Recep Topal, ÇPL Müdürü Zeki Basoglu, Veyisoglu Köy Muhtari Ismail Aydemir, Veyisoglu Köyü Dernek Baskani Aliriza Yilmaztürk, Ahmet Aydemir’in yani sira ögrenciler katildi.

Anit Agaç hakkinda bilgi veren Ali Riza Yilmaztürk sunlari söyledi.

Gökçebey Ilçemizin tarihi ve kültürel mirasi anit agacin içinde bulundugu alanin geçmisi milattan önce 1500 yillara dayanmaktadir. Bu topraklar üzerinde Gasgalar, Hititler,Akalar,Bitinyalilar,Paflagonlar,Roma ve Bizans’tan sonra Türk devletleri yasam sürmüs, sonrasinda Türkler bu topraklara kök saldiktan sonra bu tarihi ve külütrel birikimimiz üzerindeki topraklarda büyük mese agaci 1509 yilinda kök salmistir. Anit agacimiz bugün 505 yasindadir. Tarihte eli baltali birçok kisi bu mese agacimiza zarar vermeye çalismis ancak agacimiz her seferinde bu saldirilardan kendini korumayi basarmistir. Rivayete göre; iki kardes geçmis bir zamanda koca meseyi kesmeye kalkinca orada taslasir. Kendilerini affettirmek için yillarca bu agaca bekçilik yapmislardir. 1700 yillardan Cumhuriyetimizin kurulusuna kadar savaslara katilmislardir. Bu nedenle “Kanli Tas” olarak bilinen bu taslar günümüzde insanimizin gazabina ugramis olup nerede olduklari bilinmemektedir.

Koça mesenin dallarini 1930 yillarda kesmeye kalkan Hursit aganin iki gözü kör olur. Köyün bilge kisisine soruldugunda yakilan agaç dallarini, küllerini bu agacin dibine birakilmasi halinde gözlerinin açilacagi söylenir. Yine rivayete göre “dereye varmak” adi verilen çamasir yikamak için agacin dallarini kesmek için agaca çikan Kökçü büyük bir firtina çikinca agaçtan inmek zorunda kalir. Bu ulu meseyi daha uzun süre yasatmaliyiz. Ayrica yagmur dualari da köylüler tarafindan bu agacin dibinde yapilir.”dedi.

Daha sonra Anit Agaç’in altinda türküler söylendi, çay sohbeti edildi. Ve fotograf çekimi ile sona erdi.

*

*