Üreten Kadin, Gelisen Gökçebey Projesi ile Kütükte Mantar Projesi

Gökçebey Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü’nün Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi 2014 Yili Sosyal Kalkinma Mali Destek Programi kapsaminda TR81/14/Sosyal/033 sözlesme numarasi ile ''Üreten Kadin, Gelisen Gökçebey'' projesi yürütülmektedir.

Gökçebey Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevim KÜÇÜKBEKIR,”Gökçebey’de 50 issiz kadinin köy tavukçulugu yapmasina ve ürettikleri ürünleri pazarlamasina yönelik fiziki, örgütsel ve egitsel alt yapiyi olusturmak, bu sayede ekonomik ve sosyal hayata katilimlarina imkan saglayacak proje de 20 metrekare alana sahip etrafi çit ile çevrili içinde birer kulübesi olan mini çiftlikler kurulmustur. Kadinlarimiz kurulan bu çiftlikler ile saglikli ve verimli üretimin, ürettikleri ürünleri etkin sekilde pazarlamanin kapilarini açacak proje içinde bulunan iyi tarim uygulamalari, besi ve yumurta tavukçulugu, gida güvenligi, hijyen ve sanitasyon, hayvan sagligi, satis-pazarlama teknikleri konularinda egitimler baslamistir. Iki grup halinde yapilan egitimler 1. grup Dagdemirciler Köyünde, 2. grup Gökçebey Ziraat Odasi Baskanliginda devam etmektedir.” Dedi.

Dagdemirciler Köyündeki egitimlere Gökçebey Kaymakami Bünyamin BILGIN, Garnizon Komutani Onur SAHBAZ, Belediye Baskani Vedat ÖZTÜRK, Ilçe Özel Idare Müdürü Izzet TURPÇU ziyaret etti.

Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevim KÜÇÜKBEKIR’in proje hakkinda bilgilendirmesinden sonra Kaymakam Bünyamin BILGIN yaptigi açiklamada,” ilçenin gelismesine ve aile ekonomisine katkida bulunacagi böyle bir projeye sahip çikmalarinin çok önemli oldugunu vurgulayarak katkilarindan dolayi egitime katilan kadinlari kutlayarak basarilar diledi.”

Kaymakam Bünyamin BILGIN Dagdemirciler Köyü ziyaretinden sonra Pazarlioglu Köyünde Mayis 2013 yilinda Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü ile Ziraat Odasi Baskanliginin birlikte 28 kisi ile yaptigi kütükte mantar projesini yerinde inceleyerek proje hakkinda bilgi aldi.

Gökçebey Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevim KÜÇÜKBEKIR burada yaptigi açiklamada,” 1,5 yil önce 28 kisiye 15 kütük dagitilip, istiridye mantar misellerinin ekim yapilarak projenin uygulamaya basladigini, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakir yönünden zengin olan mantarin seker, kalp, damar hastaliklari ve anemiye iyi geldigini, vitamin deposu oldugunu, insan sagligini koruyucu B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B7), C ve D vitamini yönünden zengin bir besin kaynagi oldugunu, bagisiklik sistemini güçlendirerek, bünyeyi hastaliklara karsi korudugu ile ilgili açiklamasinin ardindan mantar sahasi gezilmistir.” Dedi.

Kaymakam Bünyamin BILGIN ‘’Bu türlü projelerin ilçenin gelisimi için önemli oldugunu, tarimsal alani yetersiz ilçede alternatif üretim olacagi ve ailelerin gelir seviyesi artacaktir’’ dedi.

*