ÇANAKCI, BAYILERIMIZLE BÜYÜDÜK

TOPRAGINDAN AYRILMAYAN ÇANAKÇI AILESI - TAS YERINDE AGIRDIR DÜSÜNCESI ILE KENDI MEMLEKETINE YAPTIGI YATIRIM VE ISTIHDAM ILE TÜRK EKONOMISINE SAGLADIGI KATMA DEGER ILE BIRLIKTE ZONGULDAK ILIMIZLE ÖZDESLESEN SANAYICI BIR AILE OLDU.

Hakan ÇANAKCI kimdir?

6 Mart 1980 Zonguldak Devrek dogumluyum. TED Zonguldak Koleji’nde Ortaögrenimimi tamamladiktan sonra, Bilkent Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde lisans egitimimi tamamladim

Çanakçilar Sirketler Grubu’nun modern üretim sürecine geçis dönemi ile gençlik yillarimin paralel olusu; ilerleyen yillarda bu tecrübeyi Creavit ve Doxa markalarinin Üretim, Satis - Pazarlama ve özellikle Ihracat adimlarinin koordinasyonu asamalarinda kullanmam konusunda bana çok önemli faydalari oldu.

Sektörün sorunlari ve gelisimi ile ilgilenmekle beraber bu anlamda, 2011 yilinda Yönetim kurulu baskani olarak faaliyet gösterdigim Seramik Saglik Gereçleri Üreticiler Birligi (SERSA) ve Türkiye Seramik Federasyonu (SERFED) Yönetim Kurulu Üyesi olarak katki saglamaya da devam ediyorum.

Creavit’ in kurulus hikâyesinden bahseder misiniz?

1963 yilinda Zonguldak’ta temelleri rahmetli dedem Tahir Çanakçi, babam Mehmet Çanakçi ve amcam Mithat Çanakçi tarafindan atilan Çanakçilar Sirketler Grubu; Türk Ekonomisine sagladigi katma degeri hedef edinerek her geçen gün büyümekte. 8 bin nüfuslu küçük bir ilçe olan Gökçebey’de ürettigi kaliteli ve seçkin ürünlerinin %40’ini dünya pazarlarina ihraç eden markalarimizdan CREAViT, sektörünün basarili markalarindan biri olarak öne çikiyor. 60.000 m2’lik kapali alan üzerine kurulmus olan Creavit, Gökçebey Vitrifiye Üretim Tesisleri ile ülkemizin tek bir merkezde kurulu en büyük tesislerinden biri olan markanin uzun yillara dayanan basari hikâyesi 1980 yilinda fabrikasyon üretime geçmesiyle ivme kazaniyor.

Zonguldak Gökçebey’de 200.000 m2’lik alan içerisinde yer alan tesisimizde, yilda 1,5 milyon adet Seramik Saglik Gereci üretilmekte ve fizibilitelerini yeni yaptigimiz yatirimlar ile bu kapasiteyi 2015 yilinda yaklasik 2,5 milyon adede çikartarak ülkemizin üretim kapasitesi en yüksek sirketlerinden birisi olmayi hedefliyoruz. Mevcut üretim kapasitemizle sektörde 30 kadar firma içerisinde ilk 5 markasi içindeyiz.

Dünya ya açilan Creavit’ in de içinde bulundugu Çanakçilar Sirketler Grubu semsiyesi altinda hizmet veren bir diger markamiz Doxa ise ofis mobilyalari sektöründe faaliyetlerini sürdürmektedir.

Banyo mobilyalari, ofis mobilyalari, armatür ve metal aksesuarlari alanlarinda üretim hattinin

bulundugu 2006 yilinda kurulan ikinci kusak Çanakçilar Çaydegirmeni Tesisleri, Creavit markali banyo mobilyalari, gömme rezervuarlar, klozet kapaklari ve Doxa markali ofis mobilyalari üretiminin tamamini karsiliyor. Yatirim ve deger inovasyonuna çok önem veren markalarimiz için, yüksek teknolojik üretim sistemleri kullaniyoruz. Makine parkurundaki son teknoloji yatirimlari ile kapasitesini günden güne artiran tesisimizde, aylik 5000 takim banyo mobilyasi, 5000 adet gömme rezervuar, 25 000 adet klozet kapagi ve 40000 modül ofis ürününün kaliteli hammaddelerini isliyor ve nihai ürüne dönüstürüyoruz. Maksimum müsteri memnuniyeti anlayisiyla hizmet veren markalarimiz, üretim asamasinda uzun ömürlülük ve üstün performans konusunda pek çok dayaniklilik ve teknik standart testlerinden geçirilip piyasaya sunulmaktadir. Ikinci kusak olarak bizler de isletme altyapisinda maksimum verimlilikle ürün elde etmeyi saglayacak teknolojik yatirim kararlarini alarak, süreci hizlandiriyor ve sürekli olarak ürün kümelerimizi arttiriyoruz.

Yönetim Kurulu Baskani olmaya ilgi duyuyor muydunuz?

Lise yillarimdan beri her firsatta, yaz tatilleri ve hafta sonlarinda is yerimize geliyor, üretime esas her isi takip ediyor, çalisanlari ve yöneticileri izliyor, sorunlara duyarli olmaya ve yönetim organlarimiz için çözümler gelistirmeye çalisiyordum. Üniversite ve askerlik sonrasi ise tamamen aktif olarak çalismaya basladim. Mevcut ürün portföyümüzün zenginlestirilmesi, yeni model ve formlarin olusturulmasi, yeni ürün gamlariyla pazarladigimiz ürün kümelerinin artirilmasi, yönetsel kadrolarin profesyonel ve isinin ehli insanlarla doldurulmasinin saglanmasi, ihracatimizin artirilmasi, yurtdisi müsteri portföyümüzün gelistirilmesi baglaminda çok anlamli sorumluluklari olan görevler üstlendim. Bütün bunlari zaten aile bireylerimiz de olan “Yönetim Kurulu Baskan ve Üyelerimizin de olurlarini alarak, görüslerine deger vererek gerçeklestirdim.

Ikinci nesil sirketimizin yani Çanakçilar Yapi Malzemeleri A.S.’nin Yönetim Kurulu Baskanligi’na Mithat Amcamin oglu Sezai agabeyimin (ki ilk kusak sirketimiz olan Seramik A.S’ nin bu günlere getirilmesinde çok büyük katkilari olmustur ve bu hakki asla inkar edilemez) ve ilk kusak sirketimize benim Yönetim Kurulu Baskani olarak atanmami, babam, amcam ve Sezai agabeyim ile birlikte karar verdiler. Türk aile sirketlerine baktigimizda bu durumun çok olasiligi yok gibi gözükebilir. Çünkü babam ve amcam daha 60’li yaslarinin baslarindaydilar. Bildiginiz gibi, ilk kusak ikinci kusaga bayragi çok geç teslim ettigi için ciddi miktarlarda aile sirketi yasamsal sorunlarla bogusmaktadir. Farkli iki jenerasyonun ortak akil ile uzun yillar birlikte kullanilmasi aile sirketlerinin sürekliligi açisindan son derece önemlidir. Bu baglamda da, ilk jenerasyonun 60 yas bandi, bayrak teslimi açisindan uygun bir süreç diye düsünüyorum.

Elbette bu durum, yetkilerimizi, görevlerimizi, sorumluluklarimizi, çalisma arzu ve isteklerimizi, daha basarili olma inançlarimizi artirdi ve böylece daha yogun bir is yasaminin içine girmis oldum.

Çanakçilar Ailesi için ilkeler ve hedefler her zaman çok önemli oldu ve bizlerde Aile büyüklerimizin izinden giderek bizden sonraki kusaklarin bayragi tasimalari ve bizden daha iyi çalismalar yapmalari için elverisli zeminler olusturmayi umuyor ve çok çalisiyoruz.

Markalasma sürecinizi nasil tamamladiniz? Sürdürülebilir basariyi nasil sagladiniz?

Markalasma sürecimizi tamamlamis sayilmayiz aslinda... Hala süreç devam ediyor. Marka konumlanmamiz “Çanakçilar Seramik” olarak 1980-2004 yillari arasinda devam ederken, özellikle ihracat müsterilerimizin telefuzu çok zor olan markamizi ifade etmekte güçlük çekmeleri ve bu nedenle ürünleri “no name” yani logosuz istemeleri bizleri farkli arayislara yöneltti. Aslinda bir nevi ihracat yaptigimiz ülkelerdeki müsterilerimizin taleplerinden kaynaklandi marka degisikligi. Bu anlamda da, önce kurumsal kimligi Çanakçilar Seramik’ten Çanakçilar Sirketler Grubu’na dönüstürdük. Bu kurumsal kimligin altina iki ayri marka konumlandirdik. 2004 yilinda Creavit’ i islak mekan ve banyo ürünlerimiz için, ve 2007 yilinda da Doxa’ yi Ofis ürünlerimiz için markalasma sürecini baslattik. Markalasmayi, ürün çesidi ve yeni tasarimlarimizla desteklemeye, bayii ve showroomlarimizda ki durusumuzu mimari dokunuslarla güçlendiren, kalite standartlarindan asla ödün vermeyen ürün algilarinda yasatilan durustan, dagitim agindaki güvenirliligimiz ile satis sonrasi destegimizi artirarak markalarimizi güçlendirdik. Bundan sonra, yapacagimiz yeni yatirimlarla, görsel ve yazili medya olarak daha fazla desteklemeyi düsünüyoruz. Bilinirligimizi bu anlamda arttirmayi düsünüyoruz. Diger alt yapilarimizi tamamladigimizi düsünüyorum. Bugün markalarimiz ve sirketlerimiz kendi sektörlerinde güvenilir ve bilinir marka ve sirketlerden.

Marka olabilmek için en temel unsurlar nelerdir?

Marka olmak uzun soluklu bir süreci gerektiriyor. Öncelikle ve özellikle Pazarlama’nin P’lerinin yasiyor ve yasatiliyor olmasi önemli.

Süreçler her 10 yilda bir degisiyor. 1980’lerde üretim önemliydi, 1990’larda toptan satisa daha fazla önem verildi, 2000’lerde insan kaynagina daha çok önem verildigini görmeye

basladik. Bundan sonraki asamada marka olabilmek için özellikle 2010 dan sonra inovasyon ve tasarimi güçlendirmek gerektigine inaniyorum. Sadece sektörümüz degil bütün sektörlerde farkli ürünler üreterek ve Avrupa Amerika gibi inovasyona önem vererek, taklitçilikten çikarak kendi tasarimlarimizi üretmeye ve pazarlamaya bir an önce baslamamiz gerekiyor.

Duayen isadami babanizin önünüze koydugu hedef ve iddiali hedefleriniz?

Büyüklerimizin önümüze koydugu en önemli hedef isimize yogunlasmak ve istihdam saglamak. Para kazanmaktan daha çok isimize katma deger saglamak ve isimizi gelistirmekte bu hedefler içinde kuskusuz çok önemli. Dolayisi ile fabrikalarimizin üretim kapasitelerini artirmak. Bu yil sonuna kadar yapacagimiz yeni yatirimla su anda 1,5 milyon adet olan kapasiteyi 2,5 milyon adete çikartmak. Bu da Türkiye’nin en yüksek kapasiteli 2. tesisi olmakla beraber Avrupa’nin da 3. veya 4. tesis arasina girmek anlamina geliyor. Sektörde çok farkli kuruluslar ve iyi oyuncular var. Türkiye’nin su anda insaat sektöründe büyümesinden kaynakli yatirim yapmak isteyen yabanci yatirimcilar var. Bu anlamda da Türkiye’nin sansli oldugunu düsünüyorum. Son dönemlerde özellikle izlenen politika insaat sektörünün desteklenmesi, kentsel dönüsümden kaynaklanan yeniden yapilanma sirket olarak bizim de sansimiz ve biz yatirimlarimiza önümüzdeki on senenin de böyle gidecegini düsünerek karar veriyoruz. Bilindigi gibi ülkemizin 2023 vizyonu politikasi var. Daha çok ihracati gelistirip arttirmayi ön gören bir vizyon. Özellikle Ortadogu üzerine bir yapi kuruluyor. Ekonomik dinamikleri kötü olan Avrupa dan uzaklastigimiz bu dönemlerde, Ortadoguda ki pazarlarda firsatlar var. Son dönemlerdeki karisikliklardan kaynaklanan sikintilar olmasa oralarda çok ciddi firsatlar oldugu görüsündeyim. Önümüzdeki 10 yil bunu çok iyi degerlendirmemiz gerekiyor. Geçen yildan itibaren en büyük hedefimiz, çalismalarini baslattigimiz Turquality programina katilabilmektir. Ve hedefimiz Turquality kapsamina girerek faaliyetlerimize Ortadogu bölgesindeki pazarlardan ve Rusya pazarindan daha fazla pay elde edebilmektir.

Ajandanizda bu günlerde hangi basliklara öncelik veriyorsunuz?

Üretimini yaptigimiz vitrifiye seramik saglik gereçleri, enerji kullanimi yogun olan sektörlerdendir. Ülke olarak disa bagimliligimiz enerji sektöründe maalesef devam etmekte ve çözümsüzlükler içinden “çözüm arayislarimiz” süregelmektedir. Çanakçilar Grup olarak, kendi “kojenerasyon” sistemimizi kursakta, “atik baca gazlari emisyonu” yaparak atil isil enerjilerini kullansak ta, enerji giderlerimiz yüksektir. Bu günlerdeki ajandamin en önemli gündem maddesi anlayacaginiz üzere: ENERJI.

Elbette, “islak mekan banyo konseptinin” bütün tamamlayici ürün ve unsurlari yatirim kararlarimizi etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bunun içinde, gelecegimizi sekillendirecek yeni yatirim alanlarimizin projeksiyonu ajandamin ikinci önemli konusudur.

Üçüncü konu elbette dogayi korumaya yönelik, Dünya kaynaklarinin korundugu, markalarin Çevreyi korumak adina birbiri ardina Ar-Ge projeleri gelistirdigi günümüzde Creavit de üzerine düseni yerine getiriyor.

Tüketicileri bilinçlendirme adina ürün geneline su tasarrufu fonksiyonu adapte eden Creavit, ev ve isyerleri kadar toplu kullanim alanlarinda da en iyi, en kaliteli, en hesapli ve en çevreci ürünleri sunmaya devam ediyor.

Hakan ÇANAKCI’ nin Hareket Plani...

* “Islak mekan ve Banyo” konseptinin tamamini üretip pazarlamak.

* Creavit bayileri ile büyüdü. Daha çok bayileri koruma ve kollama

* Dagitim kanalimizi gelistirmek için çalismalar yapiyor, onlari destekliyor, satislarini artirici çözümler üretiyoruz.

* Dagitim noktalarinda kendi konseptimizi olusturmak istiyoruz.

* Turquality bizim için çok önemli. Yurt disindaki hedef pazarlarda bu destekle faaliyetlerimiz çok daha hizlanacaktir.

* Yurt disi pazarlarda hedefledigimiz iki üç ülke var ve bu ülkelerde sektörün ilk üç oyuncusu olmayi hedefliyoruz.

* Zaten buralarda faaliyetlerimiz var. Yeni yatirimlarla ilgili kararlarimiz, hali hazirda üretim kapasitemizi arttirmak için yapmis oldugumuz teknolojik yatirimlar var. Banyo konseptimizi yeni Karo yatirimina girerek tamamlamak hedeflerimiz arasinda. Son üç yildir fabrikamizda teknolojik yatirimlari artirarak sektörde ki rakiplerimiz arasinda çok daha iyi konumlara ulastik ve ciddi yatirimlarimiz devam ediyor ve edecekte.

Aile sirketi yöneticilerine tavsiyeleriniz nelerdir?

Bizlerde bir aile sirketiyiz. Aile sirketleri maalesef dünya üzerinde bir sorun ve her 100 sirketten sadece üçü, üçüncü kusaklara devredilebiliyor. Arastirmalar gösteriyor ki, aile içi çikan çatismalardan dolayi üçüncü hatta ikinci kusaklar da sorunlar çikiyor. Türkiye de bu oran sanirim daha fazla. Ancak görüyoruz ki Amerika ve Avrupa da 1800-1900’lerden kalan sirketlerde var. Artik üçüncü kusaklarda kurumsallasma süreci tamamlanmis olmasi lazim. Aile bireylerinin isin içinde olmadan, sadece çok kritik kararlarda, özellikle büyük yatirimlarda karar verici ve daha tepeden hareket etmeleri gerekir. Bizim gibi sirketlerin belli periyotlarda bu döngüleri tamamlamis olmalari zorunluluk haline geldi. Ancak bu çok zor, isin dogrusu hiç kolay degil. Benim hedefim önümüzdeki on yil içerisinde, isi ailenin disina çikartarak kurumsal degerlere sahip çikan tamamen profesyonellere devir edilmis bir yapiya kavusmak ve ailemizin konumlandigi alandan gelismeleri takip ederek, sadece önemli kararlarda yönetilmesini saglayacagim bir sirket yapisini hayata geçirebilmektir. Canla basla çalisanlarimiz var. Yetkinlikleri ölçüsünde onlari daha yukarilara tasimak, dogru yönetilmenin de geregi zaten budur. Kendi içimizden saglayamadigimiz durumlarda da, profesyonel dünyanin paydaslarina da kapilarimizi açacak, insan kaynaklarimizi daha da güçlendirecegiz. Bayraklarin zamaninda teslimi, dogru yönetilmenin en önemli anahtaridir bana göre.

Is disi yasaminiz?

Sporu çok seviyorum, isten arta kalan zamanlarimin çogunu spor yaparak geçiririm ve hemen hemen her dalinda faaliyet gösteriyorum. Futbol, Basketbol, Masa Tenisi, Kayak vb. Bunun disinda fotografçiliga ilgim var ve ayrica ben ikisi ikiz olmak üzere üç çocuk babasiyim, çocuklarimla zaman geçirmeyi onlara kaliteli vakit ayirmayi çok seviyorum. Bunlar disinda seyahati çok severim is seyahatlerim bittikten sonra muhakkak bir iki gün kendime ayiririm.

Sosyal sorumluluk projelerine ne kadar vakit ayiriyorsunuz?

Üretim tesislerimiz içinde yer alan ve ziyaretçilere ücretsiz açik olan yüzlerce farkli bitki bulunan bir botanik bahçesi. Falmingolar dan tutunda timsah a kadar yaklasik 800 adet hayvanin bulundugu bir hayvanat bahçemiz var. Creavit' in sosyal sorumluluk projelerinden bir digeri de T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan "Özel Müzeler" kapsaminda degerlendirilen Zonguldak Gökçebey’deki Arkeoloji ve Etnografya Müzesi. Tarih bilincini asilamayi amaçlayan bu projeyle Creavit, geçmisle gelecegi kucaklastiriyor. Müzemiz, Botanik bahçesi ve hayvanat bahçesi halka açik ve ücretsiz, burada yüzlerce okul ögrencisi ve hafta sonlari veya hafta içi gelmek isteyen ziyaretçileri agirliyoruz.

Yine sosyal sorumluluk projemize içinde, okulumuzdan bahsetmek isterim, Bülent Ecevit Üniversitesi Gökçebey Mithat-Mehmet Çanakçi Meslek Yüksek Okulu. Egitim hayatina 2006-2007 egitim-ögretim yilinda baslayan okul 2008 yilinda ilk mezunlarini vererek bizlere ayri bir mutluluk yasatti.

Creavit’in bayilerini koruma stratejisi...

Teshir destekleri verilmektedir.

(Bayilerimizin showroomlarina korner, stand ve tanitimlari içinde dis mekanlarina tabela ve totem destekleri ile showroomlarini daha kurumsal ve ürünlerimizi öne çikaracak sekilde tasarimdan kuruluma kadar tüm yapim sürecini karsilamaktayiz.)

Ilgili bölgedeki Projeler takip edilerek ilgili bayiye bilgilendirmesi yapilir.

(Gerekirse satis ilgili bayi üzerinden geçirmek kaydi ile projetakibi sürecini bayimiz yerine yürütmekteyiz. Bu sekilde toplu satis cirolarini da arttirmayi hedefliyoruz.)

Ürün egitimleri, tüm tanitim metaryalleri destegi verilmektedir.

(Çalistiklari ustalar ve uygulamacilar için yaptirdigimiz çesitli promosyon malzemeleri ile bayilerimizi desteklemekteyiz.)

Teknik destek ve kurulum destekleri ile müsterileri ile yasanan sorunlari çözülmesinde direk devreye girmekteyiz.

Pazardaki gelismelerden insaat sektörü ve ilgili sektörlerdeki gelismeleri takip ederek bölgelerindeki gelismelerden kendilerini sürekli haberdar etmekteyiz. Ayrica Creavit markasi olarak tüm gelismelerden ürün bültenleri ve haber bültenleri ile kendileri haberdar edilmektedir.

Finansal yapilari hakkinda bizimle yaptiklari ticaretleri ve nakit akisi gibi konularinda kendilerine yol göstermek, en dogru sekilde is hacmimizin gelismesini saglamak için tüm destegi vermekteyiz

Hayalleriniz ve hayattan beklentileriniz nelerdir?

Is anlaminda kendimi çok iyi yerlerde görmek isterim, aldigimiz bayragi en iyi sekilde tasimak ve bizden sonraki kusaklara devretmek ve onlarin daha rahat bir yapi üzerinde oturmasini saglamak isterim ve dileklerimden bir tanesi de sirketimizin profesyoneller tarafindan yönetilmesi. Özel anlamda soracak olursaniz daha öncede belirttigim gibi üç tane çocugum var, onlarin gelecekleri ile ilgili memleketlerine faydali olmalarini isterim.  Kaynak: BUSINESS LIFE (Türkiye Aylik Is Hayati & Ekonomi Derisi)