DEVREK ESO ESNAF SORUNLARI ARASTIRMA RAPORUNU TAMAMLADI

Devrek Esnaf ve Sanatkârlar Odasi Baskani Ismet Akdemir,” yaklasik iki aydir yürüttükleri esnaflarin mevcut durumunu, sorunlarini ve çözüm önerilerini ortaya koyan arastirma raporunu tamamladiklarini” belirterek sözlerine söyle devam etti.

Baskan Akdemir, “sürekli söyledigimiz sorun ve sikintilari anket yöntemiyle somut hale getirmeye çalistik ve görev süremiz boyunca esnaf sanatkârlarimizin anket yöntemiyle tespit edilen sorunlarinin çözümü için yol haritasinin belirlemis oldugunu” söyledi.

Ilçe ekonomisinde son yillarda yasanan gerilemeden yola çiktiklarini belirtilen Akdemir,” 150 esnaf ve sanatkâr ile yüz yüze üniversite ögrencileri tarafindan yürütülen anket çalismasinin sonuçlarini bir kitapçik haline getirdik. Anketten çarpici sonuçlar elde ettik.

Ilçemiz esnafinin ekonomik gelismelerden umutsuz. Çalismadan çikan sonuçlara göre ilçemiz ekonomisinde issizlik, göç, üretim alanlarinin yetersiz olmasi, birlik ve beraberligin olmamasi öne çikan sorunlar olarak görülmektedir.

Esnafimizin faaliyeti ile ilgili olarak en çok sikâyetçi oldugu konu ise hayat pahaliligi ve alim gücünün yetersizligidir. Esnaf ve sanatkârlarimiz sorunlarin çözümü için ise tesvik ve desteklerin artirilmasi gerektigini ve yerel esnaftan alis veris bilincinin artirilarak ulusal zincirlere ilçe ekonomisini teslim etmememiz gerekir.

Bu çalismadan çikan sonuca göre bölgemiz ve ilçemiz ekonomisinin gelismesi için mutlaka tesviklerin artirilmasi ve bunun için topyekûn mücadeleye girilmesi gerekir.

Ayrica ilçemiz ve ilimiz için en önemli sorunun göç oldugunu, bunun önlenmesi için gerekli adimlarin bir an önce atilarak göçün önce durdurulmasi sonra da geriye çevrilmesi saglanabilir.

Anket sonuçlarina göre esnafin %80’lik bir kisminin egitim konusunda talepte bulundugunu ortaya çikmistir. Bu konuda süratle çalisma gerçeklestirdiklerini ve üniversitemiz ile 26-27-28 Kasim 2014 tarihlerinde Devrek Atatürk Kültür Merkezi’nde bir egitim programi planladik. Yrd.Doç.Dr. Ferdi KESIKOGLU’nun yapacagi egitim programi müsteri iliskileri yönetimi, etkili ve güzel konusma ile pazarlama ve satis teknikleri konularini kapsamaktadir. Egitim programlarina esnaf ve sanatkârlarimizin mutlaka katilmasi gerekir.

Bizim bu çalismalarimizi gerçeklestirilmesinde desteklerini esirgemeyen Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek MYO ögretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Ferdi KESIKOGLU basta olmak üzere üniversite ögrencilerine, sabirla anket sorularini cevaplayan esnaf ve sanatkarlara ve bu süreçte destegini esirgemeyen basin mensuplarina tesekkür ederek, çalismanin esnaf ve sanatkarimiza ve tüm paydaslara faydali olmasini diledi.”