GÖKÇEBEY'DE "EGITIM ILE ENGELLERI ASIYORUZ" KONFERANS VERILDI

2013 yili Engelliler Destek Programi (EDES) kapsaminda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi tarafindan desteklenen Zonguldak Valiligi koordinasyonunda, Gökçebey Kaymakamligi AB ve Dis Iliskiler Proje Koordinasyon Bürosunun hazirladigi, Gökçebey Kaymakamligi Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi Baskanligi tarafindan yürütülmekte olan "Egitim ile Engelleri Asiyoruz" projesinin 15.10.2014 tarihinde Gökçebey Çok Programli Lisesi Çok Amaçli Salonunda egitim konferansi gerçeklestirildi.

“Egitim ile Engelleri Asiyoruz” egitim konferansina; Zonguldak Valiligi AB ve Dis iliskiler Proje Koordinasyon Merkezinden Erdinç ULUS ve Cem MOCAN, Gökçebey Belediye Baskan Vekili Ismet Karci, Ilçe Milli Egitim Müdürü ve AB ve Dis Iliskiler Proje Koordinasyon Bürosu Proje Koordinatörü Fazil AYTAS, Proje Koordinatörü Sinem BASIAÇIK, Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Songül MALKOÇ, Ilçe Yazi Isleri Müdürü Nuray YIGIT, Ilçe Özel Idare Müdürü Izzet TURPCU, Ilçe Gida,Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevim KÜÇÜKBEKIR, Ilçe Müftüsü Veyis SUSAM, Ilçe Nüfus Müdürü Saban AYGÜN’ün yani sira vatandaslar ve ögrenciler katildi.

Proje Koordinatörü Sinem BASIAÇIK,”Zonguldak Valiligi koordinasyonunda Gökçebey Kaymakamligi AB ve Dis iliskiler Proje Koordinasyon Bürosunun hazirladigi ve Gökçebey Kaymakamligi Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi tarafindan yürütülmekte olan Engelliler Destek Programi kapsaminda ortaklasa hazirlanmis oldugu bir projedir. Projemiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürlügünün sözlesme ve finansman makami oldugu Engelliler Destek Programi kapsaminda degerlendirmis ve uygulamaya hak kazanmistir.

Bu proje, akraba evliligine bagli engelli dogum oranlarini azaltmak amaçli ile hazirlanmistir. Akraba evliligi sonucunda meydana gelen engelli dogumlari önlemek, hedef grubu akraba evliligi ve sonuç hakkinda bilgilendirmek, engelligin kaynagi ve nedenleri hakkinda farkindalik artirmak olusmaktadir. Bugün burada, projemizde bizlere destek olan Sayin Kaymakamimiz Bünyamin Bilgin’e, Proje sahibi olan SYDV'nin Müdürü Gülizar METE'ye,Proje Sekreterimiz Çagla KILINÇ ve Proje Muhasebecimiz Erhan ELIEYI''ye huzurlarinizda tesekkür ediyorum”

Engellilerin önemi konusundaki konusmayi ise Ilçe Milli Egitim Müdürü ve Proje Koordinatörü Fazil AYTAS, “Bugün, toplumumuzun en can alici konusu, engelli bireylerin topluma kazandirilmasi ve sartlarinin iyilestirilmesidir. Insanin bazi yetenek ve beceriler açisindan kendisinden beklenileni yapamamasi engel durumunu olusturmaktadir. Engelli insanlarin bu kisitliliklarindan dolayi hem kendileri hem de aileleri çesitli sikinti ve zorluklar yasarlar. Sunu unutmamaliyiz ki hiç kimse kendi istegi ile engelli durumuna düsmemektedir. Bunun da bir talihsizlikten kaynaklanmadigi, çogunlukla çesitli koruyucu önlemlerin zamaninda alinmamasindan, bilgi yetersizliginden veya çesitli hatalardan kaynaklandigi bir gerçektir.

Gökçebey Kaymakamligi olarak, engelli bireyler konusunda desteklerimizi gözler önüne sermekteyiz. Ülkemizde engelli bireylere yönelik önyargi bulunmakta ve topluma entegrasyonlarinda sorunlar yasanmaktadir. Bu alanlardaki sorunlarin çözümüne yönelik, akademik alanda yapilan çalismalara yer verip ve engellilik çözüm süreçlerine katki vermeye devam edecegiz. Bu kapsamda engellilerin sosyal yasama katilimlarini saglamanin yaninda, egitim ve bilinçlenme iliskisinin güçlendirilmesi, toplumun engellilere bakis açisinin gelistirilmesinin önemi konularina egilmeyi sürdürecegiz.

Bu vesile ile bu EDES programi kapsaminda Egitim ile Engelleri Asiyoruz, projesini hazirlayan ve gönüllülük ilkesiyle çalisan AB ve Dis Iliskiler Koordinasyon büromuzun koordinatörlerine, yürütücü kurum olan Gökçebey Kaymakamligi Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi personeline ve bugün aramizda bulunan degerli akademisyenlerimize tesekkür ederim.

Akraba Evliligi ve Engelli dogumlari konusunda egitim konusmacilari ise, Türk Ebeler Dernegi Baskani ve Karabük Üniversitesi Ebelik Bölüm Baskani Yrd. Doç.Dr. Nazan KARAHAN, “Günümüz toplumunda sonucunun ne doguracaga bilinmeden akraba evlilikleri yapilmaktadir. Yöremizde de bu tür evlilikler çogunluktadir. Bu evliliklerin sonucunda da ortaya çok aci tablolar çikmaktadir ve bu nedenle mutsuz insanlarin sayisi artmaktadir. Akraba evliligi sonucunda dünyaya gelen çocuklar digerleri kadar sansli olmamakta, dünyaya gözlerini engelli olduklarinin farkinda olmadan açmakta ve ilerleyen hayatindan bu durumla yasamak zorunda birakilmaktadir. Onlar ister mi böyle olmasini? Onlara sorsalardi isterler miydi anne ve babalarinin böyle bir evlilik yapmalarini? Ama ortaya çikan tabloyu degistirmek bu asamadan sonra çok zor olmakta, zaman geri alinamamakta ve hayat sadece bu engelli bireylere zor olmakta ayni sekilde hatta daha da fazla ebeveynlere zorluk olmakta.

Ve bugün duyarli gözlerle çevremize baktigimizda kimi insanlarimizin yürüyemedigini, kiminin göremedigini, kiminin isitemedigini, kiminin degisik düzeylerde zihinsel farklilik gösterdigini ve kiminin de bu engellerin birkaçini birden tasidigini görürüz. Iste insanin bazi yetenek ve beceriler açisindan kendisinden beklenileni yapamamasi engel durumunu olusturmaktadir. Engelli insanlarin bu kisitliliklarindan dolayi hem kendileri hem de aileleri çesitli sikinti ve zorluklar yasarlar. Sunu unutmamaliyiz ki hiç kimse kendi istegi ile engelli duruma düsmemektedir. Bunun da bir talihsizlikten kaynaklanmadigi, çogunlukla çesitli koruyucu önlemlerin zamaninda alinmamasindan, bilgi yetersizliginden veya çesitli hatalardan kaynaklandigi bir gerçektir. Günümüzde engellilik nedenlerinin birçogu bilinmektedir.

Daha sonra Egitim ile Engelleri Asiyoruz" projesinin egitim konferansi,Karabük Üniversitesi Çocuk Gelisimi Bölümü Doç. Dr. Arzu ÖZYÜREK ve Karabük Üniversitesi Çocuk Gelisimi Bölümü Ögr. Gör. Mustafa ADIBATMAZin sunumu katilimcilarla soru cevap seklinde sona erdi.

*

*