BAYIR, EKMEGINIZI KAZANMANIZ ENGELLENIRSE SIZ DÖVÜSMEZMISINIZ?

Zonguldak'in Devrek ilçesinde, Reis RS Enerji Elektrik Üretimi Motorlu Araçlar Tütün Üretim Dagitim Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.S. tarafindan yapilan "Çayalti HES ve Regülâtörü" yapimini üstlenen Bayir Insaat yetkilisi Nevzat Bayir, HES’e karsi eylem yapanlara cevap verdi.

EKMEGIMIZLE OYNUYORLARDiyen Bayir sözlerine söyle devam etti.

“Biz, Çaydegirmeni ile Devrek arasinda ve Devrek çayi üzerinde tamamen yasal yollarla ihalesi ve her türlü izni alinmis ve tüm projeleri onaylanmis iki adet hidro elektrik santrali insaa ediyoruz.

Yani isimizi yapiyoruz ve ekmegimizi kazanmaya çalisiyoruz.

Evet, herkesin yaptigi ya da yapmaya çalistigi gibi ekmegimizi kazanmaya çalisiyoruz. Ve ekmegimizi yasal yoldan ve helalinden kazanmaya çalisiyoruz.

Sagduyulu ve mantikli herkese soruyoruz;

Sizin çalismaniz ve ekmeginizi kazanmaniz engellenirse siz dövüsmezmisiniz?

Sana soruyorum lokantaci Zekai, senin dükkânina yemek yemeye gelenler engellenirse, dövülür, yolu kesilirse ve çoluk çocuguna ekmek götürmen engellenirse ne yaparsin?

Sana soruyorum taksici Hayati, arabana binen müsteriler engellenirse, arabanin cami her gün birileri tarafindan kirilirsa, tekerin patlatilir fren sistemlerinle oynanirsa sen ne yaparsin?

Evet, muhtar cemal, senin berber dükkâninin camlari her gün taslanir ve kirilirsa, gelen müsterilerin tehdit edilip, dövülürse, dükkân kirani bile ödeyebilirmisin?

Sana soruyorum kodaman avukat sana dava verenler dövülür, sövülür, durusmalara girmen kanunsuz bir sekilde engellenirse sen ne yaparsin?

Resimleri her gün gazetelerde yayinlanan ve Zonguldak duvarlarini süsleyen üstad gazeteciler mesleginizi yapmaniz engellenirse, gazeteleriniz toplatilip, baski tesislerinize zarar verilirse, yolunuz kesilir ve tehditlere maruz kalirsaniz ne yaparsiniz?

Iste bize reva görülen bundan farkli bir sey degil.

Eger biraz vicdan sahibiyseniz ve biraz dürüstlügünüz varsa bu sorulara cevap verin.

biraz kendinizi bizim yerimize koyun ve öyle cevap verin.

Bize yapilan tamamen ve aynen bu sekilde bir muameledir.

Bu proje zararli bir proje ise buna dava açarsiniz. Nitekim açmissiniz. Sonucunu bekleyin çalisma hürriyeti diye bir sey var biz keyfi bir çalisma mi yapiyoruz?

Hanginizin bahçesine, evine ve ahirina girdik? Kime ne zarar verdik? Tamamen dere yataginda DSI’ce bize gösterilen proje alaninda çalisiyoruz. dere yatagi ise kimsenin tapulu mali degil tamamen devletin mali ve bu dere yatagi devlet tarafindan DSI’nin koruma ve kullanimina verilmistir.

Biz bu proje kapsamin da dere yatagi disina milim tasmadik.1 m2 çimen dahi kesmedik. 1 litre su dahi bir yere tasimadik. Kime ne zararimiz var. Ülkemizin enerji sorununa bir nebze olsun katki da bulunmaktan baska ne yaptik. Bir sürü hemserinize köylünüze is veriyoruz. Ekmek temin ediyoruz. Kötümü yapiyoruz?

Yaptigimiz çalisma zarar vermek söyle dursun yöreye ve çevreye daha bitmeden fayda saglamaya baslamis bir projedir. Bu her geçen gün daha iyi anlasiliyor. Bunu anlamamak için kör, vicdanlarin sagir olmasi gerekir.

Eger bu projenin bu yöreye zarar verecegini düsünenler varsa yasal yollara basvursunlar. Projeyi yasal yollardan iptal ettirmeye çalissinlar. Onlara engel olan var mi? Su an proje hakkinda zaten davalar açilmis durumda. makinelerin önüne çikmak, taslamak, saldirmak çalisanlari tehdit etmek niye! Yapilan tamamen kanunsuz bir eylemdir.

Biz bu eylemleri yapanlara su cevabi verdik ;

bu kanunsuz eylemleri yapanlari engellemek güvenlik güçlerinin görevidir. Güvenlik güçlerinin bizim çalisma güvenligimizi saglamamasi durumunda mecbur kalirsak gerektiginde kendimizi savunabilecegimizi ve dövüsebilecegimizi söyledik.

Bunun tehdit neresinde, 21. yüzyilda eskiyalik hevesinde olanlara, kendini kanun yerine koyanlara cevap vermeyelim mi?

Yine söylüyorum; Ekmegimizle oynayanlara anladiklari dilden cevap vermesini biliriz.”