Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
GÖKÇEBEY BİRLİK İÇİNDE; BİYOKÜTLE SANTRALİNE ‘HAYIR’ DEDİ

Gökçebey İlçesi Bodaç köyü mevkide kurulması düşünülen 10 MWe’lık “Baz Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi' halkın tepkisini çekiyor.

Gökçebey Platformu bugün Cumhuriyet Meydanında toplanarak eylem yaptı. “TOPRAĞIMA, SUYUMA, SAĞLIĞIMA DOKUNMA” diyen Gökçebeyliler, Biyokütle Enerji Santralinin Gökçebey'e kurulmasını istemiyor.

Gökçebey Platformu  tarafından düzenlenen eyleme; Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk ve Bakacakkadı Belediye Başkanı Oktay Albuz da katıldı. Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk, halkın istemediği, Gökçebey’i zehirleyecek hiçbir projeye onay vermeyeceğini, yarın konuyu Valimiz Sayın  Erdoğan Bektaş ile görüşeceklerini kaydetti.

 

Gökçebey Platformu adına Halit Karademir açılış konuşmasını yaptı.

“HER TÜRLÜ ATIK YAKILACAK”

Karademir konuşmasında; “Gökçebey İlçesi Bodaç Köyü mevkiinde ırmak kenarında Biyokütle Enerji Santrali ve Atık Yakma Tesisi kurulması planlanmaktadır. Biyokütle Enerji Santrali’nde; tavuk gübresi, kanalizasyon atıkları, her türlü çöp, sanayi atığı, araba lastiğinden her türlü lastik atığa kadar yakılacaktır. Yakma sırasında zehirli gazlar ortaya çıkacak. Dioksin, furan, ağır metaller, insan ve hayvan sağlığına zararlı gazlar bu tesisin bacasından havaya, çevreye ve yer altı ve yer üstü suyumuza karışacaktır. Gazlaşan bu zehirli maddeler soluma ve su kaynakları yoluyla her türlü canlının bedenine taşınacaktır. İnsan bedeninin yağ dokusunda biriken bu zehirler kanser, endokrin, sistem bozuklukları, akciğer hastalıkları, alerji ve daha başka birçok hastalığa neden olacak.

“HASTALIKLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Bu tesisle, suyumuzu, bahçemizde yetişen meyve sebzeyi, kümesimizdeki tavuğu, ağırımızdaki hayvanlarımızı zehirleyecekler. Dünyada bu santrallerin 30 km çevresinde yaşayan insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda alerji, astım ve kronik akciğer hastalığının görülme sıklığının daha yüksek olduğu saplanmıştır. Kaşıntı, kızarıklık, göz tahrişi, öksürük, burun tıkanıklığı, alerjik semptomlar, boğaz ağrısı ve solunum zorluğu riskleri Biyokütle Enerji Santrallerinin yakınında yaşayanlar arasında daha belirgin olarak bulunmuştur.

Araştırmalarda Biyokütle enerji Santrallerinden meydana gelen kirliliğin santrallerin yakınlarında yaşayan insanlarda önemli sağlık sorunlarına neden olduğu kanıtlanmıştır.

Çatalağzı’ndaki termik santrallerin o bölgedeki halkı nasıl zehirlediğini hepimiz biliyoruz. Bizler suyumuzu, havamızı, toprağımız ve doğamızı kirleterek bizi zehirleyecek olan bu santrali istemiyoruz. Zehirlenmek istemiyoruz, Temiz hava solumak istiyoruz.

Çatalağzı’nda kömür yakıyorlar, burada çöp yakacaklar, aradaki fark ise, kömürün içinde ne olduğunu biliyoruz ama çöpün içinde ne olduğunu bilmiyoruz.

"BU PROJE ÇÖP YAKIMI PROJESİDİR"

 İlçemize 80 milyon değerinde yatırım yapılacak. Burada 35 kişinin çalıştırılacağı söyleniyor. Adı geçen bu firma biyokütle Enerji Santrali ve Katı Atık Yakım Tesisi. Bizler Gökçebeyliler olarak yatırımlara karşı değiliz. İstiyoruz ki 350 kişilik, 3500 kişilik yatırımlar yapılsın. Hep birlikte destekleriz hatta temelini davul zurnayla atarız. Bilim adamlarından öğrendik ki bu düşünülen proje kısaca Gökçebey'de çöp yakımıdır. İlçemizde gurur duyduğumuz tavuk çiftliklerimiz var. Biz atıklarımızı belediyeye veriyoruz, araçlar alıyor. Ama tavuk çiftlikleri veremediler. Bu çiftliklerdeki atık onların başında sorun. Bu sorunu duyan bu proje sahipleri “biz sizin tavuk çiftliğinizin atıklarını alırız” demişler. Bir proje hazırlamışlar. Bu projede bu atıklar alınacak, yakılacak, enerjiye çevrilecek. Bu firmanın basın bildirisinden bu durumu öğrendik. Öğrendik ki bu firma günde 250 ton çöp yakacak. Tavuk çiftliklerindeki arkadaşların atıkları yılda 250 ton. O zaman dedik ki sizin bir yıldaki atığınızı bu firma bir günde yakacak. Diğer enerjiyi nereden karşılayacak. Bunu da öğrendik, araştırdık.

 

Bunlar Gökçebey’deki atıkları toplayacaklar, yetmiyor, çevredeki atıkları toplayacaklar. Yetmiyor, çevre illerdeki atıkları toplayacaklar, yetmiyor, sanayi atıkları toplayacaklar, yetmiyor, hastanelerdeki atıkları toplayacaklar, yetmiyor. Bu çöp yakma tesisinde lastik, plastik gibi her türlü maddeyi yakacaklar. Ve maalesef Avrupa’dan da, yurt dışından da çöp getirecekler. Kısaca Gökçebey çöp toplama alanı olacak.

Bir Gökçebey’li olarak ben bundan üzüntü duyuyorum.

Gökçebey belediyesindeki arkadaşlara sordum; Bizim çöp kamyonlarımız kaç ton çöp alıyor? 6-8 ton arası dediler. Günde bizim çöp kamyonlarımız gibi 400 kamyonun çöpü orada yakılacak.

GÜNDE 250 TON ÇÖP YANACAK

Acaba bu firma Gökçebey- Bodaç’ı niye seçti? Bodaç’tan başka bir yer yok muydu?

Çevrenin nüfusu az.  Bodaç’ta, Karahatiplerde birkaç sakin, başka yok. Arka taraf doğa. Bunlardan ses çıkmaz diye düşündüler.

Buranın ulaşımı çok kolay.  Yanında karayolu var. Yanında demiryolu var. Havayolu var. Bir de denizyolu var. Tüm ulaşım imkanlarından yararlanıyorlar.

Bu tesisin olmazsa olmazı sudur. Irmak da akıyor, su da bedava.

Yani bu tesisin burada işletilmesi bu firma adına çok kolay ve kazançlı. 

Burada günde 250 ton çöp yanacak. Bu çöplerden günde 35 ton kül meydana gelecek. Bu çöplerden 200 ton gaz fışkıracak. Yani Gökçebey’i merkez alırsanız, 15 km lik bir çember çevirin. 15 km lik bir çember içerisinde her gün 35 ton kül Gökçebey’in üzerine yağacak. Her gün 200 ton kimyasal atık, zehir Gökçebey’in üzerine akıtılacak. Sadece Gökçebey’i değil, Devrek’i de, Çaycuma’yı da, Yenice’yi de tehlike bekliyor. Resmen zehirleneceğiz. Sularımız, toprağımız, doğamız zehirlenecek. Bizi katledecekler, doğamızı katledecekler. Biz buna evet diyemeyiz.

 GÖKÇEBEY KANSER OLMAK İSTEMİYOR

Umuyorum ki bizi yönetenler bunu bilmiyorlar. Gökçebey halkı zehirden ölmek, kanser olmak istemiyor.

Bu uyarılara rağmen eğer bu tesis burada yapılırsa biz Gökçebey Platformu olarak hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz. Gökçebey’in çok değerli avukatları bu konuda gönülden çalışmaya hazırlar. Hukuksal olarak başarılı olamazsak eğer Gökçebey Platformu olarak eylemsel mücadeleye başlayacağız. Bizler halkız, halkın istemediği bir tesis Gökçebey’e kurulamaz. Biz devletimizin karşısında olmak istemiyoruz. Biz devleti yönetenlerin yanında olmak istiyoruz. Buna rağmen bu tesisi kurarlarsa biz benliğimizi ortaya koyacağız. Bizi ezmeden hiç kimse bu tesisi buraya yapamayacak” dedi.

BAŞKAN ÖZTÜRK, “HALKIMIN YANINDAYIM”

Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk ise, “Çok değerli hemşerilerim, sizde bu beraberlik olduktan sonra, siz istemediğiniz müddetçe hiçbir santralin kurulma şansı yoktur. Düzeyli seviyede gideceğiz, konuşa konuşa, anlaşa anlaşa gideceğiz. Çoğumuzun kafasında soru işaretleri var. Bu projeyle ilgili bize doğru olduğunu anlatsınlar, biz her şeye açığız. Biz de araştırıyoruz, kesinlikle çok büyük zararları var. Benim böylesine zararlı bir projeye evet demem şahsım ve belediyem adına mümkün değildir. Her zaman sizlerle beraberim. Beraber de yürüyeceğim. Bundan hiç şüpheniz olmasın.

Zaman zaman ilçemize gelen yatırımcılar var. Bizim gönlümüzde OSB yatıyor. Biyokütle enerjisi değil. Birlik beraberlik içerisinde bu sorunu çözeceğiz. Yarın platformdan arkadaşlarla beraber valimizle toplantı yapacağız. Kendisiyle görüşeceğiz, ondan sonra bu süreci başlatacağız. Bugün buradaki konuşmalarımız sadece Türkiye’ye değil dünyaya yayılacak ki herkes şunu bilecek, Gökçebey’de biyokütle enerji santrali kurulmasını Gökçebey halkı istemiyor. Sizlerin olur demediği bir projeye bizim olur dememiz mümkün değildir” dedi.

Santralin Gökçebey’e kurulmaması adına imza kampanyası başlatıldı.

 

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 13.10.2019  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (1447)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 1,626 | Toplam Ziyaretçi: 11,933,596 | Ip Adresiniz: 3.141.100.120 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.