Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
SÜZEK KANYONU VE MACERA PARKURU TESLİM AŞAMASINDA

Kaymakam Bünyamin BİLGİN zamanında başlatılan Süzek Kanyonu ve Macera Parkuru teslim aşamasına geldi. 

Gökçebey Kaymakamı Mehmet Ali UZUN ve BAKKA Yetkilileri İDRB Başkanı Hakkı Yavuz, Proje İzleme Uzmanı Metin YÖRÜK,  İzleme Uzmanı Öznur ÇAPRAZ Gökçebey de yapımına Başlanan ve tamamlanmasına az bir zaman kalan Süzek Kanyonu ve Macera Parkurunun yapım çalışmalarını yerinde incelediler. 

Proje koordinatörü: Kadir ÇELİK  tarafından hazırlanan ve İlçe Özel İdare Müdürü İzzet TURPCU ve ekibi tarafından yapımı sürdürülen çalışmada son aşamaya gelindi.

İlçe Kaymakamı ve BAKKA Yetkililerini bölgeyi gezdiren Gönüllü Rehber Asaf ADAŞBAY nezdinde yapılan kabul çalışmalarında Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü İzzet TURPCU tarafından bilgilendirme çalışması yapıldı.  

TURPCU; Projenin bitmediğini o sebepten dolayı Piknik alanını ve Parkuru kullanmaya başlayan vatandaşlara bu alanın kötü amaçlarla kullanmamaları devlet malına zarar vermemeleri, bölgenin içkili yer bölgesi olmadığını Parkurda yürüyüşün kendi başlarına yapmamaları sadece piknik alanına bir km’lik uzaklıkta bulunan birinci şelaledeki alanda deneyimsiz yürüyüşçülerin yürüyebileceğini birinci şelaleden sonra Rehbersiz ve donanımsız yürünemeyeceğinin vatandaşlar tarafından bilinmesi gerektiğini,  Bölgenin Turizmine fayda sağlayacak olan ve bir başlangıç olan bu proje akabinde diğer projeleri de getirecektir.

PROJE NEDEN YAPILDI;

  Süzek Kanyonu ve Macera Parkuru Doğal ve kültürel açıdan potansiyeli olan bölgenin turizm altyapısının ve sosyo-kültürel altyapının iyileştirilmesine ve turizm gelirlerinin artırılmasına katkı sağlamak suretiyle bölgenin kalkınma potansiyelini harekete geçirmek için ve Kanyonu ve yakın çevresini değerli ve çekici kılan en önemli unsur olan bozulmamış doğal yapısını görülmeye değer bir tabiat güzelliği olan yedi adet şelaleyi ön plana çıkartmak için yapılmıştır.

PROJEYİ HAZIRLAYAN:            

Gökçebey Kaymakamlığı Avrupa Birliği Proje Koordinatörü Kadir ÇELİK 

PROJEYİ GERÇEKLEŞTİREN İlçe Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü İzzet TURPCU

 PROJE MALİYETİ:

 Proje Koordinatörlüğü tarafından 333.730.00TL olarak hazırlanan proje 247.909.54 TL ye mal olmuştur.

PROJE İŞTİRAKÇİLERİ:

Bülent Ecevit Ünv. Gökçebey M.M Çanakçı MYO. Güçlendirme ve geliştirme derneği Gökçebey İlçe Milli Eğitim Müdür ve Gökçebey Kalkınma Derneğidir.

YAPILAN ÇALIŞMALAR

      Proje Kapsamı içinde Zonguldak İl Özel İdaresi Gökçebey Şantiyesi tarafından Dere ıslahı yapılarak oluşabilecek sel için sette çalışması ve dere yatağı dörtte üç oranında büyütülmüş olup yaklaşık 40 araçlık park alanı oluşturulmuştur.

A-  ALTYAPI ÇALIŞMASI KAPSAMINDA

Uluslar arası standartlar göz önüne alınarak 14 Km lik alanda bölgenin istenilen projeye uygunluğu araştırması yapılarak rapor hazırlandı. Mesire alanından birinci şelaleye kadar olan kısımda on yaşından büyük çocuklu aileler için uygun olacağı bu doğrultuda emniyet noktasına denge için düğümlü iplerle inilebilir sonucuna varıldı.

Bu doğrultuda, Süzek Deresi ve Kanyonu'nu, macera ve doğa turizmine kazandırmak amacıyla, "Süzek Kanyonu Macera Parkuru Mastır Planı" Uygulama Yapılacak alanda imalat projesi hazırlanmıştır. Bu planın temel ilkesi;  ziyaretçilerin macera rotalarına kolay ve güvenli erişiminin sağlanmakla beraber,  güvenlik ve erişim için yapılacak düzenlemelerin korunmuş doğal yapıyı olumsuz etkilemeyecek biçimde ve düzeyde olmasıdır.   Bu düzenlemelerin, mümkün oldukça az miktarda; doğal görünümü etkilemeyecek, göze batmayacak şekilde; geri alınabilir ve söküldükten sonra iz bırakmayacak nitelikte olması hedeflenmiştir.

Altyapı çalışması kapsamında bölgenin istenilen projeye uygunluğu araştırması ve Mastır Planını hazırlayan Firma tarafından uygulama projesine göre Malzeme temini yapılarak bölgeye bir adet ahşap merdiven uygulaması, yaklaşık olarak 30 metrelik toprak tırmanma merdiven yapımı  ana ve ara emniyet noktalarında yan geçiş emniyetlerinde kullanılmak üzere EN 795 standartlarına uygun yüksek korozyon dayanımlı paslanmaz çelik 11 adet Bolt, Bolt kulağı  temin ve uygulaması , 11 adet Mağaracı karabinası, 100metre Statik Güvenlik halatı, ana emniyet noktaları yanına iple iniş uyarı kartı uygulaması, 3 adet Epoksi kimyasal ankraj harcı, 40m2 alana zemin hazırlama betonu, iki adet WC kanalizasyon sistemi yapımı, su deposu sehpası ve wc kullanma suyu temini için su motoru ve boru tedariki yapılmıştır. Ziyaretcilerin kullanma suyu ihtiyacının sağlanması için  dokuzyüz metre geride bulunan su deposundan su kanalı yardımı ile su temini sağlanıp yapılacak olan çeşme ile altyapı çalışması tamamlanacaktır. Projede ikiyüzbinTL olarak planlanan bu çalışma BAKKA tarafından düzenlenen zeyilname ile yetmiş sekizbin TLye tamamlanmıştır.

 

B- MESİRE ALANI YAPIMI KAPSAMINDA

          Gökçebey İlçe Merkezi'ne yaklaşık 4 Km uzaklıkta  Kanyonun Parkur Başlangıcına bir mesire alanı oluşturulmuştur. Alana giriş kısmında bir adet tanıtım tabelası yirmi beş adet yön tabelası, on adet Masa Bank on adet Kamelya alışveriş  yapılması ve ziyaretçilerin giyinip soyunmaları amaçlı olarak bir adet Konteynır iki adet wc konulmuştur.

C- SU DEĞİRMENİ TADİLATI

      Vadi girişinden yaklaşık 2 Km içeride harabe konumunda eski bir su değirmeni güvenli olarak görsele hazır konuma getirilecektir.

D-     EĞİTİM  

          Turizm gönüllüsü, bölgeyi iyi tanıyan ve tanıtım yapabilecek  kişilere Rehberlik eğitimi ile Bölgede oluşabilecek kazalarda ilk yardım ve kurtarma yapabilecek kişilere kurtarma eğitimi verilecektir.

E -  TANITIM 

           Doğal ve kültürel açıdan potansiyeli olan bölgenin turuzim gelirlerinin artırılmasına katkı sağlamak ve Kanyonu ve yakın çevresini değerli ve çekici kılan en önemli unsur olan bozulmamış doğal yapısını, görülmeye değer bir tabiat güzelliği olan yedi adet şelaleyi ön plana çıkartmaktır için görsel ve sosyal medya tanıtımı yapılacağı öğrenildi.

 

 

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 20.06.2019  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (1689)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 1,461 | Toplam Ziyaretçi: 11,935,748 | Ip Adresiniz: 3.144.42.196 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.