Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
Haberal, Türkiye'ye bir gurur daha yaşattı

3 Kasım 1975'te Türkiye'de ilk kez canlı donörden böbrek nakli ameliyatı ile başlayan başarı öyküsü; üzerine yenileri eklenerek sürüyor... 1978'de kadavradan böbrek naklini, 1990 yılında da sadece Türkiye'de değil Avrupa, Ortadoğu, Afrika'da da ilk kez canlı donörden karaciğer naklini gerçekleştiren Başkent Üniversitesi Kurucusu Profesör Doktor Mehmet Haberal; Hong-Kong'taki kongrede 105 ülkeden 6 bin 700 biliminsanı üye tarafından Dünya Organ Nakli Derneği Başkanı seçildi.

Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Türkiye'ye bir kez daha gurur yaşattı...
3 Kasım 1975'te Türkiye'de ilk kez canlı donörden böbrek naklini, 1978'de de ilk kez kadavradan böbrek naklini gerçekleştirererek tarihe adını yazdıran Prof. Dr. Mehmet Haberal, 2000 yılında da Dünya Organ Nakli Derneği'nin Roma'daki kongresinde Türkiye ve dünyada organ naklinin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı ilk kez Türk ve Müslüman bir bilim adamı olarak "Milenyum Madalyası" aldı...


Prof. Dr. Mehmet Haberal, son olarak Dünya Transplantasyon Derneği'nin Hong-Kong'da yapılan kongresinde; oybirliğiyle Dünya Organ Nakli Derneği'nin başkanlığına seçildi.
Görevi 2018 yılında İspanya’nın başkenti Madrid’te yapılacak törenle devralacak olan Prof. Dr. Haberal, kararın ardından "Aziz şehitlerimizi ve Ulu Önder Atatürk’ü bir kez daha saygıyla anıyorum. Hepimiz Atatürk Türkiyesi için emek veriyoruz" dedi. Derneğin; tüm dünyada örgütlü bir yapı ve organ nakli konusunda önemli bir sivil toplum örgütü olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Haberal, "Bir Türk olarak gururluyum" ifadelerini kullandı.


Türkiye'ye organ naklini getiren ve yaptığı ilklerle adını dünya literatürüne yazdıran Prof. Dr. Mehmet Haberal, "Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli" yasasının hazırlanıp yürürlüğe girmesine öncülük etti. Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Türkiye'de ilk kadavradan karaciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Haberal, 1992'de ise Dünya literatüründe ilk kez yapılan bir uygulamayı ortaya koymuş, aynı vericiden aynı anda hem kısmi karaciğer naklini, hem de böbrek naklini gerçekleştirmişti.


2006 yılında Kuveyt'teki Orta Doğu Organ Nakli Derneği'nin 10. Bilimsel Kongresi'nde de bu başarı öyküsü doruğa çıktı, Prof. Dr. Mehmet Haberal'a dernekten "Ömür Boyu Başarı" ödülü takdim edildi.
Amerikan Cerrahlar Koleji tarafından 97 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk cerrahı olarak "Şeref Üyeliği" unvanını alan Prof. Dr. Haberal, kurucusu olduğu Ortadoğu Organ Nakli Derneği'nin de başkanlığını yürütüyor.


Prof. Dr. Haberal'ın 2018-2020 yılları arasında başkanlığını sürdüreceği dünya çapında transplantasyon konusunda örgütlü tek dernek olan Dünya Organ Nakli Derneği ise, organ bağışlarını özendirici kampanyalar düzenleyerek kamuyunu aydınlatıyor.. Organ nakli ve ilgili konularda uluslararası benzer kuruluşlarla bilimsel ve örgütsel işbirliği yapan Dünya Organ Nakli Derneği, yasal ve etik düzenlemeler ile ilgili çalışmaları da yürütüyor

 

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 23.08.2016 00:18:59  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (2087)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 806 | Toplam Ziyaretçi: 11,904,332 | Ip Adresiniz: 54.81.185.66 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.