Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASININ YILDÖNÜMÜ

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 24 Temmuz Lozan Barış Antlaşması’nın 92. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu yaptığı yazılı açıklamada, antlaşmanın Türkiye açısından 3 büyük önemi olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti.

Lozan Antlaşması bir eşitlik belgesidir. Başta Sevr olmak üzere, Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren barış antlaşmaları, karşılıklı müzakere yapılmadan, ilgili devlete dayatılmak suretiyle imzalatılmıştır. Lozan bunun tek istisnasıdır. Gerçek bir müzakere süreci sonucu imzalanmıştır.

Lozan İktisadi Bağımsızlık belgesidir ve iktisadi millileştirmenin ilk adımıdır. Kapitülasyonların kaldırılması ve Duyun-i Umumiye borcu ödemesinin bir plana bağlanarak ödenmesi, Türkiye'nin dışa iktisadi bağımlılıktan kurtulmak için ihtiyaç duyduğu alt yapıyı kurmaya yöneltmiştir.

Lozan bir siyasal bağımsızlık belgesidir. Bu nedenle bu antlaşma Türkiye'nin kurucu belgesi`dir” Lozan’ın asıl önemi buradadır.

Nitekim Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Antlaşmasına ilişkin "Türk milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr antlaşmasıyla tamamlandığı zannedilmiş büyük bir süikastın, sonunda neticesiz bırakıldığını ifade eden bir vesikadır" demiştir.

Cumhuriyetimizin kuruluş belgesi olan, vatanın bütünlüğünü ve ulusun bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettirdiğimiz tarihsel bir zafer olan Lozan antlaşmasını iyi anlamak ve anlatmak ülkemizin geleceği için çok önemlidir.

Bu düşüncelerle, Lozan Antlaşmasının imzalanmasının 92. yıldönümünü yürekten kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten kıymetli devlet adamı İsmet İnönü’yü ve başkanlığındaki heyetin değerli üyelerini saygı ve rahmetle anıyorum.

 

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 24.07.2015 12:59:05  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (2248)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 849 | Toplam Ziyaretçi: 11,942,285 | Ip Adresiniz: 18.191.186.72 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.