Ana Sayfa Özgeçmişim Latif Takipte Haber Arşivi Ziyaretçi Defteri İletişim Reklam
Turizm Haftası kutlama Etkinlikleri Anıt Ağaç İle Devam Ediyor.

Gökçebey İlçesine bağlı Veyisoğlu Köyü, Koca Meşe Mevkiinde yer alan palamut meşe ağacının efsanesinin anlatıldığı, müzik ziyafeti sunumu ve çay ikramına; Belediye Başkanı Vedat Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fazıl Aytaş, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Recep Topal, ÇPL Müdürü Zeki Başoğlu, Veyisoğlu Köy Muhtarı İsmail Aydemir, Veyisoğlu Köyü Dernek Başkanı Alirıza Yılmaztürk, Ahmet Aydemir’in yanı sıra öğrenciler katıldı.

Anıt Ağaç hakkında bilgi veren Ali Rıza Yılmaztürk şunları söyledi.

Gökçebey İlçemizin tarihi ve kültürel mirası anıt ağacın içinde bulunduğu alanın geçmişi milattan önce 1500 yıllara dayanmaktadır. Bu topraklar üzerinde Gasgalar, Hititler,Akalar,Bitinyalılar,Paflagonlar,Roma ve Bizans’tan sonra Türk devletleri yaşam sürmüş, sonrasında Türkler bu topraklara kök saldıktan sonra bu tarihi ve külütrel birikimimiz üzerindeki topraklarda büyük meşe ağacı 1509 yılında kök salmıştır. Anıt ağacımız bugün 505 yaşındadır. Tarihte eli baltalı birçok kişi bu meşe ağacımıza zarar vermeye çalışmış ancak ağacımız her seferinde bu saldırılardan kendini korumayı başarmıştır. Rivayete göre; iki kardeş geçmiş bir zamanda koca meşeyi kesmeye kalkınca orada taşlaşır. Kendilerini affettirmek için yıllarca bu ağaca bekçilik yapmışlardır. 1700 yıllardan Cumhuriyetimizin kuruluşuna kadar savaşlara katılmışlardır. Bu nedenle “Kanlı Taş” olarak bilinen bu taşlar günümüzde insanımızın gazabına uğramış olup nerede oldukları bilinmemektedir.

Koça meşenin dallarını 1930 yıllarda kesmeye kalkan Hurşit ağanın iki gözü kör olur. Köyün bilge kişisine sorulduğunda yakılan ağaç dallarını, küllerini bu ağacın dibine bırakılması halinde gözlerinin açılacağı söylenir. Yine rivayete göre “dereye varmak” adı verilen çamaşır yıkamak için ağacın dallarını kesmek için ağaca çıkan Kökçü büyük bir fırtına çıkınca ağaçtan inmek zorunda kalır. Bu ulu meşeyi daha uzun süre yaşatmalıyız. Ayrıca yağmur duaları da köylüler tarafından bu ağacın dibinde yapılır.”dedi.

Daha sonra Anıt Ağaç’ın altında türküler söylendi, çay sohbeti edildi. Ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

*

*

 

SİZDEN GELEN YORUMLAR
YORUM EKLE
Bu haber hakkında henüz yorum yapılmamış...

Ana Sayfa  ¦  Haber Tarihi: 17.04.2015 15:19:19  ¦  Yazdır  ¦  İzlenme (2713)
© 2009 Latif AYDEMİR
--------------------------------------------------------------------------
Bugün Gelen Ziyaretçi: 369 | Toplam Ziyaretçi: 11,940,431 | Ip Adresiniz: 3.137.161.222 | Çözünürlülüğünüz:
Bu sizin sitemizi ziyaretinizdir.